Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Helén Svensson blir ny kyrkoherde

Helén Svensson blir ny kyrkoherde i Askersunds församling efter att Peter Wingren går i pension. Hon har tidigare varit i konflikt med församlingspersonal när hon var kyrkoherde i Vällingby.

Annons

”Peter Präst” ger sin avskedspredikan i samband med tradjazzgudstjänsten i slutet på juni. Han efterträds av 59-åriga Helén Svensson, som tillträder tjänsten den 1 augusti.

– Det krävs en stor bredd på kompetensen för en kyrkoherde. Man ska vara en god förkunnare, men också administratör och ledare. Vi har bedömt att de egenskaperna finns hos Helén, säger Göran Arnersten, kyrkorådets ordförande.

Sommarhus i Zinkgruvan

Helén Svensson berättar själv att hon känner till Askersund sedan tidigare eftersom familjen har sommarhus i Zinkgruvan. Just nu jobbar hon som präst i Stockholmsförorten Hägersten.

– Jag tycker att det ska bli spännande att jobba på en mindre ort, det har jag aldrig gjort förut. Jag har bara jobbat i förorter till Stockholm, säger hon.

Hon har tidigare jobbat mycket med församlingsutveckling och är intresserad av ungdomsfrågor.

– Sedan är det viktigt för mig att ha koll på hur samhället runt omkring ser ut, att ta reda på hur människor mår. Kyrkan behöver finnas med i samspelet med omgivningen, säger Helén Svensson.

Konflikt med anställda

Helén Svensson var tidigare kyrkoherde i Vällingby församling, men efter en konflikt med de anställda i samband med en omorganisation, fick hon sluta. Göran Arnersten säger att man diskuterat detta med Helén Svensson.

– Ja, vi har pratat om det, men vår bedömning är att det är avslutat sedan några år tillbaka. Och det är ofta så att om det blir en problematik är det inte bara ens fel. Vi har fullt förtroende för Helén och ser inte någon risk för att det ska bli en konflikt i Askersunds församling, säger han.

Helén Svensson vill lägga händelsen bakom sig, men förklarar att det hela bottnar i att hon blev syndabock för obekväma men nödvändiga beslut som fattades av kyrkorådet.

– Jag har självklart varit öppen med min historia för Askersunds församling i samband med rekryteringen.

Mer läsning

Annons