Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hembygdsförening fyllde 90 år

1921 bildades en fornstugeförening och 1936 invigdes bergsmansgården på Lerbäcks hembygdsgård. Sedan dess har ”90-åringen” fortsatt att utveckla och dokumentera verksamheten.

Annons
Pigg 90-årig förening. Ordförande i Lerbäcks hembygdsförening, Solveig Clefjord, uppvaktas av Martin Edlund från Örebro läns hembygdsförbund.

I strålande väder firade Lerbäcks hembygdsförening under söndagen sina 90 år med Hembygdens dag på Lerbäcks hembygdsgård. Flera talare hyllade föreningens medlemmar för deras stora engagemang. Disponent Gustaf Svensson vid Skyllbergs bruk var en av dem.

– I flera generationer har vi samlats, umgåtts och givit vad vi själva haft. Och föreningen är unik i ett avseende. Vi har en stabil ekonomi och har kunnat agera. Så ni ska vara speciellt tacksamma mot ledningen för deras försiktighet och klokskap. Men kommer vi inte på våra möten så dör föreningen.

Hurra, hurra, hurra, hurra!Därpå utbringade Gustaf Svensson ett fyrfaldigt leve och Spickblecket blåste fanfar.

Tiveds hembygdsförening, Snavlunda hembygdsförening och Örebro läns hembygdsförbund uppvaktade också med tal och gåvor. Fast Solveig Clefjord, ordförande i Lerbäcks hembygdsförening, var först upp i den bastanta talarstolen som Sven Wester tillverkat 2001 inför 80-årsjubileet. Hon berättade kort om föreningens historia och om dagens program.

Hembygdsförbundets hedersnål med lagerkrans delades ut till föreningens trotjänare: Bengt Sjölund och Marie Louise Nevelius för deras arbete med dokumentation. Men också trotjänarna i Husbandet med Åke ”Tösenahultaren” Pettersson i spetsen fick hedersnålar. I flera byggnader liksom utomhus pågick aktiviteter och uppvisningar och på gräsplanen blänkte veteranfordon. En Rolls-Royce från 1930 var mest i ögonfallande. Blåbärskakorna såldes slut och trivseln var hög vid

Födelsedagstal. Disponent Gustaf Svensson på Skyllbergs bruk höll tal och hyllade hembygdsföreningens medlemmar med ett fyrfaldigt hurra.

Mer läsning

Annons