Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemmaåkare totaltrea i Rejmessvängen

Totaltrea och gruppsegrare – Rejemessvängen kunde knappast slutat bättre för hemmaåkaren Jonas Johansson.

Annons

Speciellt inte med tanke på att han inte tänkt åka en enda tävling den här säsongen.

Tvillinggrabbarna Olles och Ebbes födslar och ett husbygge gjorde att Jonas bestämde sig att lägga årets rallysäsong i malpåse. Men när den väl kom igång kunde han inte hålla sig, utan har ställt upp i tre tävlingar.

– Det har gått bra. Vi blev fyra i Trollhättan och femma i Linköping. Rejmessvängen blev den tredje tävlingen.

Jonas Johansson menar att han inte behövt känna någon press gentemot sponsorer, och att han därför kunnat köra mer avspänt.

– Kör man bara på glädje kommer tiderna och linjerna som i dag.

Den tredje specialsträckan på skogsvägarna runt Rönneshytta ställde till det rejält för många åkare. Jonas argaste konkurrent i jakten på tredjeplatsen totalt – Lindeåkaren Fredrik Grahn – gick av på den sträckan och tvingades bryta. Även en bilbrand på den sträckan ställde till det för tävlingen, som blev försenad en halvtimme.

Det enda som stört Jonas Johansson var att däcken slets hårt. Annars hade han och kartläsaren Gustav Holmdahl haft en bekväm väg fram till målet vid Askersunds by. Duon i den gruppsegrande Toyota Corollan är visserligen en länskonstellation då Holmdahl hör hemma i SMK Linde. Men får betraktas som hemmaåkare då Jonas tävlar i MK Ran som klubbens praktiskt taget enda rayllyåkare.

– Tyckte det var svalt i morse, så jag la nog på för mjuka däck. Nu har vi fått skifta mellan fram och bak mellan specialsträckorna.

Åt ettan och tvåan i Rejmessvängen var inte mycket att göra för Jonas då de körde fyrhjulsdrivet i toppbilar i mångmiljonklassen.

Slutsegrare blev hälsingen Partik Åkerman i en Mit-subishi efter att ha haft en våldsam sekundbatalj med Stoffe Nilssons Subaru. I mål skilde det bara 1,3 sekund mellan dem.

I Grupp E-cupen blev det nästan en hemmaseger genom Finnerödjakillen Tobias Isaksson som tävlar för Laxå MK. Efter ett hastigt återbud från kartläsaren Per Hansson som blivit sjuk fick pappa Anders kränga på sig hjälmen och läsa noter. Det var endast andra gången som far och son körde ett rally tillsammans.

Även Tobias tyckte att tredje specialen var den svåraste sträcken.

– Där var vi nära att gå av på några ställe.

Men på den fjärde och 900 meter korta specialsträckan vid Askersunds by hade de båda ”hemmaåkarna” inga problem att hålla konkurrenterna bakom sig.

Det blev ett fartfyllt slut av rallyt på både asfalt och grus som kunde följas av publiken på nära håll. Där hade de med smarta placeringar uppsikt över större delen av specialsträckan.

Arrangerande Rönne MK har fått förfrågan om att arrangera en deltävling i SM-serien nästa år.

Mer läsning