Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemtjänstens nya låsstänger honom inne

Förra veckan kunde NA berätta om den nyckelfria hemtjänst som tillkommit i Askersunds kommun.
Förändringen har dock inneburit problem för Lars Wallin som inte kan öppna sin egen ytterdörr.
– Det är oroande. Tänk om det börjar brinna i lägenheten, säger han.

Annons
Lars Wallin klarar inte av att öppna sin ytterdörr efter den nya låsinstallationen som hemtjänsten har gjort.

Införandet av nyckelfri hemtjänst i Askersunds kommun har gjort att personalen med hjälp av mobiltelefon kan låsa upp dörren hos brukarna.

Lars Wallin, 75, i Askersund är reumatiker och har tidigare drabbats av en stroke. På grund av det har han inte styrka nog att själv vrida om ett vanligt låsvred på sin ytterdörr.

Förut hade Lars hjälp av en pinne som han kunde sticka in i dörren. Men när det nya låsvredet installerades försvann den möjligheten, vilket har gjort att han inte kan öppna sin ytterdörr på egen hand.

– Jag kan inte ta emot besök eftersom att jag inte kan öppna för gästerna. Det är oroande, tänk till exempel om det börjar brinna i lägenheten och jag behöver ta mig ut, säger han.

Rose-Marie Bo, ledsagare åt Lars Wallin, berättar att hon har varit i kontakt med hemtjänsten i Askersund om problemet.

Har inte fått någon hjälp– Om det skulle börja brinna så har hemtjänsten sagt att Lars får ta sig ut via altanen. Men där ligger det en massa snö vilket gör att han inte kan ta sig fram med rullstolen, säger Rose-Marie Bo.

Någon hjälp med att lösa problemet har de ännu inte fått.

– Lars har haft det nya låset i två veckor nu. Hemtjänsten lovade att de skulle komma hit och titta på det i förra veckan, men de har inte varit här än. Eftersom att jag är ledsagare åt flera brukare så vet jag att det inte bara är Lars som är drabbad, säger Rose-Marie Bo.

Maria Pettersson, enhetschef på hemtjänsten i Askersund, känner inte till Lars situation men lovar att den snart ska lösas.

– Det nyckelfria systemet går ju att utveckla så att det finns en fjärrkontroll som brukarna med ett enkelt knapptryck själva kan öppna och stänga ytterdörren med. Det kan vara en lösning. Fast jag vill påpeka att vi ännu inte har kommit i gång med systemet fullt ut, men när vi gör det så ska allting fungera.

Mer läsning

Annons