Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hingstuppvisning – ett säkert vårtecken

Traditionsenligt och för 23:e gången i ordningen slog Markebäcks gård upp portarna för allmänheten inför en kväll med mingel, trevliga möten och en uppvisning av årets stationshingstar och deras avkommor.

Annons

Precis när Markebäcks gård öppnade portarna för allmänheten passade även himlens portar på att öppna sig.

Trots det ruskiga vädret samlade kvällen på sig ungefär 100–150 gäster som minglade runt och samtalade på gården. Det bjöds på bland annat ärtsoppa, kaffe och annat smått och gott som var högst uppskattat i regnvädret.

Markebäcks gård är en seminstation med gamla anor och är inne på sjunde generationen.

Det är 23:e gången i ordningen som gården arrangerar öppet hus för allmänheten.

Strax innan uppvisningen ska börja berättar Karl Johansson Bäckgren, ägare av Markebäck tillsammans med sin fru Lotten Bäckgren, om känslorna inför kvällen.

– Det känns ganska så bra. Det är första gången vi arrangerar detta i min och min frus regi. Vi tog över Markebäck i mars efter min frus föräldrar, säger han.

De hingstarna som visades upp under kvällen är också de hästar som kommer stå på gården under säsongen. Hästarna tävlar till vardags med hoppning, dressyr eller fälttävlan. Anledningen till att en kväll som denna arrangeras är bland annat att visa vad hingstarna går för.

– Det är viktigt att visa upp hingstarna och deras egen prestation, så att de blir populära och godkända. Sen är det ett forum för folk med samma intresse att mötas och vi får möjlighet att träffa potentiella kunder, förklarar Karl Johansson Bäckgren.

– Det är oftast så om inte pappan kan hoppa så kan inte avkomman hoppa. Sen finns det de gånger som fäderna är fantastiska sporthingstar, men som lämnar dålig avel, tillägger Jonas Persson.

Han är representant för Holländska stuteriet VDL i Sverige och är delägare i en av hästarna på gården.

Under de gångna åren har öppet hus på Markebäck lockat mycket folk. Likt denna afton har även regn och rusk lockats till just denna tillställning.

– Intresset har varit stort. I fjol hade vi otroligt många här, säkert 200–250 personer. De senaste fem åren har det varit ganska dåligt väder, någon gång till och med iskallt och snö, säger Annika Bäckgren, tidigare ägare av Markebäck.

En som har haft fullt upp under kvällen är Robert Willén från Askersund som, både på hingstarnas rygg och springande bredvid, visat upp hästarna inför gästernas förtjusning. Själv håller han på med hästar på heltid och tävlar i hoppning.

– Jag har ridit sedan jag var sex-sju år och nu så utbildar jag och tävlar med unghästar på heltid. Det är väldigt roligt att få utbilda nya hästar och se dem utvecklas, berättar Robert.

Mer läsning

Annons