Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälpte drabbade - ifrågasätter passerande bilar

En personbil kraschade in i ett vajerräcke på riksväg 50 på lördagen. – Trots att jag ställde mig och gestikulerade åt folk att sakta ner passerade vissa olycksplatsen oberört, säger Christian Vargahed.

Annons

NA berättade här om singelolyckan på riksväg 50 i närheten av Blåbergakorset.

Två personer, som fanns i den kraschade bilen, undersöktes av ambulanspersonal vid olycksplatsen. Bilen fick främst skador på sin front och nio pinnar till vajerräcket gick sönder, enligt Örebropolisen. 

Christian Vargahed, som var den första bilisten att hoppa ur sin bil och hjälpa till berättar hur han upplevde situationen och trafiken runt olyckplatsen. Som bara hade en fil. 

– Jag var den första personen som stannade. När jag hade hjälpt de drabbade att ringa SOS alarm och kollat hur det var med dem så ställde jag mig vid bilen och tecknade att folk skulle sakta ner när dom passerade, säger han.

– Trots enfiligt, olycka och varningstriangel valde flera personer att helt oberört passera olycksplatsen i mer eller mindre skyltad hastighet, fortsätter han och betonar samtidigt tydligt att flera passerande även erbjöd sin hjälp:

– Många släppte naturligtvis på gasen och två stycken vevade ner rutorna och frågade om mer hjälp behövdes. Men jag tycker ändå det kan vara läge att uppmärksamma människor att man är skyldig att stanna när man kommer först till en olycksplats. Enligt de drabbade hade först flera bilar passerat utan att fråga om det behövdes hjälp.

Kenneth Johannesson är vakthavande befäl på Örebropolisen och säger så här: 

– Självklart ska man hålla ner farten vid en olycksplats. Det är helt riktigt. Du ska köra så långsamt att du klarar stanna inför ett uppkommande hinder och även kunna få ögonkontakt med folk som ser ut att behöva din hjälp, säger han. 

– Det händer ofta att personer kör förbi en olycksplats och jag vet inte om man kan säga något om det. Det beror helt på tillfället. Är du själv ofärdig av vad du sett är det kanske inte så bra att gå ur. Om du är chockad eller så. Eller om det gäller misstänkta vägpirater som kallar på uppmärksamhet med ett annat syfte.

Enligt polisen så klarade sig de bägge personerna i den krockade bilen sig från skador. 

Mer läsning

Annons