Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Homosexuell prästnekades anställning

Lerbäck-Snavlunda pastorat stod utan vikarie, men den intresserade prästen nekades tjänsten. Anledningen var att hon är homosexuell. Nu anmäler hon församlingen.

Annons

Det var i somras som den kvinnliga prästen blev tipsad om det lediga vikariatet i Lerbäck-Snavlunda. Hon mejlade sin ansökan till dåvarande kyrkoherden som svarade att han var positivt inställd. I samtal med stiftsdiakonen hade samma kyrkoherden däremot uttryckt oro över att den kvinnliga prästen var ”en sån” och syftade på hennes sexuella läggning. Han sa att han tidigare lovat kyrkoledningen att inga homosexuella skulle få arbeta inom församlingen. Han var bekymrad över att prästen och hennes flickvän skulle bo i prästgården samt att hon skulle undervisa konfirmanderna.

Intern lösningPrästen fick senare svar från församlingen att de skulle sköta tillsättningen av vikariatet internt. Under hösten blev hon uppringd av stiftsdiakonen som berättade vad kyrkoherden sagt under deras möte. Hon försökte få till en träff med kyrkoherden och ytterligare kyrkorepresentanter, men nekades detta.

– Hon ville ha en ursäkt och låta dem veta att det inte är acceptabelt att göra så här, berättar prästens juridiska ombud, Vida Paridad.

– När hon inte fick det valde vi att gå vidare med en anmälan till Diskrimineringsombudsmannen.

I församlingen känner man sig ”tagen på sängen” av det inträffade.

– Det är en enskild medarbetare som uttryckt sig på ett oklokt sätt och absolut ingenting som skett i samråd med någon i ledningen, säger kyrkonämndens ordförande Gustaf Svensson.

– Det är tråkigt och beklagligt. Oavsett vad man tycker personligen ska inte och får inte en arbetsgivare ta hänsyn till sådant när man anställer en medarbetare.

Ingen policyFörsamlingen har i dagsläget ingen policy.

– Vi har aldrig behövt en, men nu har vi en anledning att skriva ner vad som gäller. Vi ska anställa medarbetare utifrån de meriter de har inom sitt yrke, det är det som är väsentligt.

Om prästen vinner tvisten kommer pastoratet att tvingas betala skadestånd.

– Till skillnad från många andra fall finns det bevisning och vittnen, så vi har mycket att gå på, säger Paridad.

– Vi hoppas att vi ska kunna reda ut det hela och skiljas som vänner, hoppas Gustaf Svensson.

Den kyrkoherde som uttryckte de diskriminerande åsikterna arbetar inte längre på den posten och kommer inte längre att vara delaktig i anställningsfrågor. Några repressalier är därför inte aktuella enligt Svensson.

Mer läsning

Annons