Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyran höjs 0,75 procent nästa år

Askersundsbostäder höjer hyran med 0,75 procent nästa år. Ett trygghetspaket som ska gynna hyresgästerna har också förhandlats fram.

Annons

Askersundsbostäder var det första kommunala bolaget i länet att bli färdig med hyran för nästa år. Höjningen blir på 0,75 procent.

– Vi är rätt nöjda, säger Sonny Johansson, ordförande i Hyresgästföreningen i Askersund.

Anders Gustafsson, vd på Askersundsbostäder, håller med:

– Det blev ungefär som vi hade tänkt oss. Vi har haft bra diskussioner och kommit fram till ett resultat i samförstånd.

I år har en liten annorlunda förhandlingsmetod använts, då man inte bara diskuterat en siffra för en eventuell hyreshöjning.

– Vi har dessutom fått ett litet paket med på köpet som vi kämpat med en tid. Det ska öka tryggheten för hyresgästerna, säger Sonny Johansson.

Trygghetspaketet innehåller en hyressättningsgaranti som innebär att hyran inte kan höjas allt för mycket på samma gång. Den innehåller också en bo kvar-garanti, som innebär att man till en rimlig hyreshöjning ska kunna bo kvar även efter en stor renovering.

– Det är aktuellt på Fågelvägen nu till exempel, berättar Sonny Johansson.

Dessutom ska hyresgästerna få garanterat underhåll i sina lägenheter inom vissa tidsintervaller samt inflytandegaranti.

I årets förhandlingar har man också tittat längre fram än bara för 2015.

– Vi har pratat om en rimlig och förutsägbar hyresutveckling för de närmaste åren, alltså 2015, 2016 och 2017, säger Anders Gustafsson.

– I stället för att försöka få till ett nollresultat har vi fått till en låg höjning. Det tror vi minskar risken för att det blir en stor höjning år 2016. Och det kan vara lättare att klara en liten höjning i taget än en stor smäll, förklarar Sonny Johansson.

Mer läsning

Annons