Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyresgäster strider för husen på Parkvägen

Askersundsbostäders hus på Parkvägen i Olshammar rivs. Det klargörs i ett brev som bostadsbolaget skickade till hyresgästerna i måndags. Dessa upprörs över hur ärendet har hanterats av hyresvärden och ska strida för att få bo kvar.

Annons

”Det här är skandalöst dåligt skött!” Det var den allmänna åsikten från Askersundsbostäders hyresgäster som luftades på ett möte med Hyresgästföreningen i måndags kväll.

– Det är framför allt det här med att vi inte fått veta något förrän i dag (läs måndag). Vi är inte fler än fem så de borde ha kunnat informera oss, säger Inger Karlsson.

Först fick de se annonsen om försäljning av husen under hösten 2009, utan att få någon information om vad som var på gång. Sedan kunde de i tidningen läsa om att rivning var på tal.

– Man måste ha en dialog med hyresgästerna om vad som ska hända. De ska inte behöva gå och vara oroliga, säger Emmeli Wulfstrand på Hyresgästföreningen.

Hon ser en risk att Askersundsbostäder river sig till bostadsbrist i Olshammar om man tar bort alla tre husen på Parkvägen. När de fem hyresgästerna flyttar in i lägenheterna på Bruksvägen, som de erbjudits, blir det fullt där. Därför ska nu Hyresgästföreningen tillsammans med de boende strida för att åtminstone inte alla hus på Parkvägen rivs.

Askersundsbostäders vd Anders Gustafsson ser ingen risk för att det skulle bli bostadsbrist i Olshammar.

– Nej, jag bedömer inte att det finns någon sådan risk i och med att det finns andra hyresvärdar. Olshammar är en vikande marknad för hyresrätter, tyvärr. Vi måste anpassa beståndet efter efterfrågan, säger Anders Gustafsson.

Det fanns visserligen köpare till husen, men att styrelsen valde att inte sälja berodde på att inget av anbuden bedömdes som tillräckligt seriöst, eftersom det skulle krävas stora investeringar utöver köpeskillingen.

– Vi befarar att det hade blivit ett förfall av fastigheten och vi vet sedan tidigare vad som händer då. Det går till en viss gräns sedan måste det gå till kommunal förvaltning, och det vill man undvika, säger Anders Gustafsson.

Det finns runt sex tomma lägenheter på Bruksvägen som ska erbjudas Parkvägens hyresgäster efter att de renoverats.

Förhoppningen för Askersundsbostäder är att kunna börja riva de tre husen hösten 2010.

Mer läsning

Annons