Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hyrläkare ska rädda vården i sommar

Hur läkarbristen ser ut skiljer sig mellan de olika vårdcentralerna i Sydnärke. NA har kartlagt hur läget är i sommar.

Annons

I Askersund har tre ordinarie läkare slutat under våren. Just nu finns en endast en allmänläkare på halvtid och en geriatriker på 75 procent bland de fast anställda.

– Det är ju verkligen inte idealiskt, men nu i sommar försöker vi fylla upp behovet med hyrläkare, säger Ulla Neander, verksamhetschef på Askersunds vårdcentral.

Vissa av sommarveckorna kommer det att finnas fyra hyrläkare i Askersund, men inte alla.

– Ambitionen är att det ska vara så, men som det ser ut i dag är det lite tunt i slutet av sommaren, någon vecka har vi bara en hyrläkare. Men förhoppningen är att vi kommer att kunna fylla på med fler, säger Ulla Neander.

Enligt henne skulle en normal grundbemanning av läkare i Askersund vara sex fasta tjänster.

– Men under semestertiden drar ju vården generellt ner på personal, även om alla turister och besökare här i Askersund gör att vi inte har så särskilt mycket mindre belastning än vanligt, säger Ulla Neander.

Även Hallsbergs vårdcentral har blivit av med ett antal fasta läkare den senaste tiden. Som det är nu finns endast en distriktsläkare på 75 procent kvar och hon arbetar helt med hemsjukvård och äldreboenden.

– Nu i sommar går vi helt och hållet på konsultläkare i Hallsberg. De flesta av veckorna har vi full bemanning, vilket för oss innebär fyra läkare. De veckor det ser sämst ut är vi nere på 2,5 läkare som det ser ut just nu, säger Susanne Wieland, verksamhetschef på vårdcentralen i Hallsberg.

Situationen är inte unik för sommaren, även i höst lär vårdcentralen i Hallsberg bemannas av hyrläkare.

– Just nu ser jag ingen ljusning i sikte när det gäller att få hit fast anställda läkare, men jag hoppas på att vi ska få hit någon från programmet för utlandsutbildade läkare i Kumla på sikt, säger Susanne Wieland.

Åke Kihlberg är verksamhetschef på Capio vårdcentral i Fjugesta. Han säger att sett till antalet listade patienter borde det vara 5,3 läkare. I själva verket är man knappt tre.

– Och sista juli slutar en läkare, men å andra sidan har två läkare från Hallsberg börjat här, säger Kihlberg.

– Så just nu i sommar har vi inga problem. Mycket klarar vi med utbildningsdoktorer och dessutom tar vi in hyrläkare för att stötta upp.

För närvarande har vårdcentralen fyra ST-läkare under utbildning. Ytterligare en kommer i höst. De är dock inte på plats hela tiden, utan gör en del av sin utbildning på sjukhuskliniker.

I Lekeberg bor 7 300 personer, men vårdcentralen har 7 800 listade patienter.

– Nu är det 20-25 personer i månaden som listar sig hos oss. Jag vet inte var de kommer ifrån, men jag misstänker att en del är från Hallsberg, säger Kihlberg.

– Situationen är inte katastrofal här, säger Jeanette Günther.

Hon är chef för vårdcentralen i Laxå där en rutinerad läkare slutade sent i våras. Det finns två ordinarie specialistläkare kvar. Ytterligare en läkare står på Günthers önskelista.

– Men nästa år är en av våra ST-läkare klar och vi har ytterligare en ST-läkare under utbildning. Så jag är optimistisk, säger Günther.

Den situation som vårdcentralen i Lekeberg har känt av, med ett inflöde av nya personer som vill lista sig, känner även Jeanette Günther igen.

– Många har hört av sig, men det är få som faktiskt listar om sig. Framför allt är det en del i Vretstorpstrakten som gjort det.

På vårdcentralen i Kumla har under våren tolv personer delat på nio distriktsläkartjänster. Dessutom har man haft fyra ST-läkare i tjänst och fem läkare i programmet för läkare utbildade i utlandet.

– Under de tre sista veckorna i juli och den första i augusti har vi en tredjedel av våra läkare i tjänst, berättar Lennart Svärdh på vårdcentralen i Kumla.

Det gör att man klarar att hålla både Kungsvägsmottagningen och Fylstamottagningen öppna.

– Den totala läkarsituationen i Sydnärke med vakanser i Hallsberg och Askersund påverkar framför allt jourverksamheten under kvällar och helger. Vi har därför kommit överens med Örebro om ett samarbete under några veckor i sommar, säger Lennart Svärdh.

Det gäller från 13 juli och en månad framåt då jouren är öppen som vanligt under helgerna, men stängd under vardagskvällar. Det vanliga telefonnumret (019-602 91 00) gäller, men behöver man läkarkontakt hänvisas man till Örebro.

Mer läsning

Annons