Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag gäller det för IFK Askersund i kvalet

I dag spelas returmötet där IFK Askersund har chans att gå upp i division fyra. Senast klubben hade ett lag i fyran var på 40-talet. Men intresset för fotboll är fortfarande stort, och föreningen växer.

Annons
Kvalmatch. Förra lördagen möttes IFK Askersund och Pars FC i första kvalmatchen hemma på Solberga IP. I dag är det dags för returmötet i Örebro.Foto: Veronica Svensson

I år fyller IFK Askersund 110 år som förening och det har förstås hänt en del sedan starten. Då fanns bland annat bandy, friidrott, orientering, fotboll, skridsko, ishockey och tyngdlyftning i föreningen.

– Bandyn gjorde både IFK och Askersund som stad känd. Man hade lag i allsvenskan och landslagsspelare, säger Ove Danielsson, som har koll på föreningens historia efter sina år som aktiv och även som sport- och lokalreporter.

Sedan början av 90-talet är bara fotbollen kvar och senast man spelade i division fyra var på 40-talet.

– IFK kvalade två gånger till trean, men motståndarna var för svåra. Men det är svårt att jämföra med dagens divisioner, det fanns så få serier då, säger Ove.

Men fotbollsintresset består i Askersund och i dag har IFK en stor ungdomsverksamhet med 200 aktiva i 13 ungdomslag.

– Vi ser en uppåtgående trend och vi växer, säger Petra Gustavsson, ordförande i IFK Askersund.

En av föreningens mest populära aktiviteter är landslagets fotbollsläger som anordnas varje sommar. Runt 120 barn brukar delta. Många börjar sedan spela hos IFK. Föreningen har också två seniorlag i fotboll, båda för herrar.

– Som det är nu så är det Skyllberg som har damlaget, men vi har många tjejer som spelar på ungdomsnivå, säger Petra Gustavsson.

Det ena seniorlaget i IFK spelar i division sju, det andra i division fem. Det kan det dock bli ändring på efter dagens match. För i dag möter IFK Askersund Pars FC borta i returmatchen i kvalet till division fyra.

– Det räcker med att vi vinner med 2-0, menar tränare Mikael Åkesson.

I första kvalmatchen i lördags förlorade IFK med 3-2. Men laget har inte gett upp.

– Det är klart det går. Jag tror vi kan spela lite mer avslappnat nu, få ner adrenalinet lite och spela som jag vet att vi kan.

Oavsett hur det går i dag är framtidstron god för laget.

– Vi har ett ungt och utvecklingsbart lag. Men det vore förstås roligt att gå upp en division, säger Mikael.

– Det vore jätteroligt om det går vägen. För de unga är ju spelarna i A-laget lite av idoler, säger Petra Gustavsson, som också ser ljust på framtiden.

– Föreningen fungerar jättebra. Vi är glada att vi har så många aktiva ledare, det ideella arbetet behövs. Just nu drömmer vi om att få till enklare omklädningsrum i anslutning till planerna på Solberga. Vi har skrivit till kommunen och önskat åtminstone några baracker.

Dagens kvalmatch spelas på Pettersbergs IP i Örebro klockan 12.00.

Hoppfull. Tränare Mikael Åkesson är hoppfull inför dagens kvalmatch, även om det är ett svårt läge. Foto: Veronica Svensson
Annons. Den 12 augusti 1945 spelade IFK Askersund mot Fjugesta IF i division fyra. Inträde kostade 1 krona för vuxna.

Mer läsning

Annons