Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I tv-kundernas tjänst

Börje Jakobssons tv- och radioservicefirma firade 40 år 2009. Otroligt mycket har hänt i branschen sedan han startade. Mest påtagligt är nog att det numera inte är så vanligt att folk låter laga sina apparater. Det är billigare att köpa nytt.

Annons
Numera är det inte lika vanligt att folk låter laga sina tv-apparater eller andra elektroniska prylar. Det har blivit mer av slit- och släng-produkter eftersom det är så billigt att köpa nytt.

Sedan Börje Jakobsson gick en korrespondenskurs till tv-tekniker är det vad han har sysslat med. Efter några år som anställd så startade han eget 1969 i Askersund på Väderkvarnsgatan. Och där har han blivit kvar, även om han bytte upp sig till en lite större lokal, den nuvarande, 1973.

Börje minns sin första kund. Folke Karlsson från Skogsboda ringde samma dag som firman startade och behövde hjälp med sin tv. Troligtvis blev han nöjd, för han stannade kvar som kund.

Börje är också nöjd med sitt val av yrke. Det är ett omväxlande jobb som aldrig blir monotont, eftersom han blandar arbete i butiken och verkstaden med att åka runt och göra felsökningar eller ställa in antenner.

– Det är klart att det kan vara lite besvärligt på vintern att jobba ute och göra antennarbeten när det är snö. Men det är väldigt skönt på våren när värmen börjar komma.

Minnena är mest ljusa. Ett av dem innefattar en dam som bodde inne i Läggestaskogen, där det inte var bilväg fram till huset.

– Jag hade tagit med mig en moped som jag hade hemma, för att kunna transportera hennes tv på en cykelkärra på den två kilometer långa skogsvägen, minns Börje.

Många stora tekniksprång har han varit med om. Det största är nog färg-tv:ns intåg, strax efter att han startade sin verksamhet. Det innebar mycket utbildning i det nya. Sedan kom videon, som snart fanns i varje hem. Den har nu ersatts av dvd-spelaren, men skillnaden är att dessa sällan lagas.

– De är så billiga att det inte är tänkt att folk ska reparera. Det har blivit en slit- och slängprodukt.

Ett annat stort skifte var digitaliseringen.

Läs mer i tisdagens Nerikes Allehanda.

Börje Jakobsson har varit med om flera stora tekniksprång under sin tid som radio- och tv-tekniker. Det senaste stora är de platta tv-apparaternas revolution.

Mer läsning

Annons