Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga pengar till bidrag

Funktionshindrade i Askersunds kommun kan få vänta till nästa år på att få bidrag till bostadsanpassning. De budgeterade pengarna är slut, och tekniska nämnden vet inte hur den ska lösa problemet.

Annons

Det är en tjänsteman på tekniska förvaltningen som hittills haft delegation från nämnden att besluta om bostadsanpassningsbidrag. Men eftersom pengarna för 2011, 2,1 miljoner, är slut, har hon avsagt sig detta.

– Hon vill inte ha det ansvaret och det får man ju förstå. Nu måste vi hitta en annan lösning, säger Inger Larsson (S), ordförande i tekniska nämnden.

Den tillfälliga lösningen är att alla ärenden om bostadsanpassning ska gå genom tekniska nämnden. Det innebär att de som ansöker om bidrag får vänta betydligt längre på beslut, eftersom nämnden bara sammanträder en gång i månaden. Det är ingen bra lösning i längden, förklarar Inger Larsson.

– Det är tjänstemännen som har kunskapen. Vi i nämnden kan inte bedöma vad som behövs och om någon ska få avslag.

Frågan ska tas upp

Inger Larsson medger att man i dag inte vet hur tekniska ska få fram pengar till bidragen, som det är lagstiftat att personer med funktionshinder har rätt till. Vid budgetkonferensen den 22 september ska det här tas upp till diskussion.

Finns risken att ni måste bryta mot lagen?

– Vi har också en lag om god ekonomisk hushållning, så vi har flera lagar att följa. Men det här är en stark lag, det är väldigt viktigt att folk får bo kvar hemma, men samtidigt måste vi leta på pengar till det här, säger Inger Larsson.

Hon menar att man nu måste hårdprioritera ansökningarna. De som har ett akut behov får man försöka skramla ihop pengar till, men övriga riskerar att få vänta till nästa budgetår.

Läs om Elvy Olsson, som väntar på bostadsanpassningsbidrag, i tisdagens Nerikes Allehanda.

Mer läsning

Annons