Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen vindkraft i Olshammar

Försvarsmakten skjuter slutgiltigt planerna på en vindkraftspark i Olshammar i sank. I utredningen om säkerheten kring flygfälten hamnar Olshammar inom skyddsområdet för Karlsborgs övningsflygplats.

Annons

NA berättade tidigare i höstas att Försvarsmakten skulle utreda säkerheten runt sina flygplatser, och att Olshammar låg inom det preliminära stoppområdet.

Nu har riktlinjerna anpassats efter lokala förutsättningar, men det visar sig i myndighetens utredning att Olshammarsparken, som planeras av Munksjö Aspa bruk i samverkan med elbolaget Eon, fortfarande hamnar inom det område där Försvarsmakten inte vill ha någon nybyggnation av vindkraftverk. Endast de projekt som är så långt gångna att bygglov och miljötillstånd finns klara får fortsätta.

Säger nej till alla

Carl-Johan Edström, pilot och sektionschef på Försvarsmaktens flygförbandsproduktion, har deltagit i utredningen.

– Vad det gäller Karlsborg så kan jag säga att vi där har en mångfacetterad verksamhet med bland annat helikopterflygning och fallskärmshoppning, och det ställer krav på stoppområdet. De kraven har varit styrande, säger han.

Alla vindkraftsprojekt som planeras inom stoppområdet, kommer myndigheten som remissinstans att avstyrka bygglov för.

– Vi hävdar att detta område ligger inom ett riksintresse, och som remissinstans är vi väldigt starka. Praxis är att kommuner och länsstyrelser inte går emot vårt yttrande, säger Carl-Johan Edström.

Läs mer i onsdagens Nerikes Allehanda.

Mer läsning

Annons