Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget avtal om asylboende innan hemmet såldes

Var det bestämt att det skulle bli ett asylboende innan försäljningen av Lerbäckshemmet var klar? Det var en av frågorna vid mötet i församlingsgården i tisdags.

Annons

Flera av besökarna konstaterade att informationen om att 120 asylsökande skulle komma till Lerbäck fanns på Migrationsverkets hemsida redan i augusti. Det var innan det var klart med vem som kommunen skulle träffa köpeavtal med.

– Är det inte så att det finns ett ekonomiskt intresse för kommunen, med statliga bidrag, för att det skulle bli ett asylboende, och att det är därför Lerbäckshemmets vänner inte fick köpa, undrade en man i publiken.

Per Eriksson, (S) kommunstyrelsens ordförande förnekade att det fanns sådana förbehåll i affären. Däremot hade alla intressenter tänkt sig att driva asylboende i någon form. Vad gäller bidrag förklarade Eriksson att så länge det rör sig om asylsökande så får kommunen inga statliga bidrag.

– Det är först när man fått uppehållstillstånd och blivit kommunplacerade som kommunen får bidrag.

Att informationen om de 120 platserna fanns redan i augusti förklarade Migrationsverkets enhetschef i Örebro Eva Johansson med att ett tilldelningsbeslut, som Rolf Dalhielm fick på sensommaren, inte ska ses som ett fixt och färdigt avtal.

– Sedan har man ett halvår på sig att visa att det man sade i ansökan stämmer, sade Johansson och tillade att flera tilldelningsbeslut kommer att dras in eftersom villkoren i ansökan inte uppfylls av en eller annan orsak.

Att det är Urda holding, som startar asylboende och inte det bolag som är nämnt i Migrationsverkets rullor förklarade Rolf Dalhielm med att bolaget bytt namn sedan dess.

– Men organisationsnumret på bolaget är det samma, det är det man får gå på.

Fler frågor dök upp under det två timmar långa mötet. Här följer ett urval samt de svar som gavs.

Varför läggs många boenden på mindre orter där det inte finns lite att göra.

Migrationsverket svarade att det är där lokalerna finns.

Vad kan vi göra för att undvika att det blir vi och dom?

Per Eriksson berömde frivilligorganisationernas engagemang, inte minst kyrkorna i Askersund, vid de nuvarande anläggningarn och hoppades på en fortsättning.

Rolf Dalhielm trodde å sin sida att ett enkelt hej på gatan räcker långt.

– Men jag förstår så klart att det blir en omställning.

Vad finns det för beredskap att ta emot de här människorna som säkert är traumatiserade från krig? Ställs några speciella krav på personalen?

Dalhielm sade att det inte kommer att krävas speciella psykologiutbildningar, däremot utlovade han personal dygnet runt och hoppades att flera från Lerbäck vill söka jobb på asylboendet.

Mer läsning

Annons