Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Innebandy ett sätt att umgås

Sporthallen i Åsbro är mer än bara en plats för idrott.
Den är även en fin mötesplats som ger självkänsla och kamratanda, menar föräldrar och ledare i Åsbro GoIF.

Annons
Kamratskap. Tjejerna i F99-laget ger upp ett tigervrål som bevis på att de trivs tillsammans.

Idrotten fostrar inte bara bra spel på plan. Den ger även en vink om hänsynstagande, respekt och kompisanda, och att kunna ha roligt tillsammans.

För flickorrna i 99-laget är innebandyn ett sätt att umgås med kompisar, och nödvändigtvis inte så resultatinriktat. Men visst mäter de sin spelförmåga som lag i olika turneringar. Nyligen spelade de hem ett silver i distriktsmästerskapen, givetvis något som höjer deras laganda.

– Det är ett så härligt gäng, man får så mycket energi av dem, säger ledaren Bruno Fredriksson som till sin hjälp har Claes Follenius och Lars Gäfvert.

Under träningarna sitter några av tjejernas föräldrar på läktaren. Glada över att det finns ett ställe dit ungarna kan komma för en rolig aktivitet.

– Jag tycker att det formar en gemenskap, kamratkänsla och lagkänsla där man lär sig att ta hänsyn till varandra, menar Siw Danielsson som är mamma till Linn och Agnes.

Växer in i gemenskapen

Det finns också bevis på att barn som tidigare inte vågat prova på någon aktivitet snabbt vuxit in och funnit sig väl tillrätta i gemenskapen. Självförtroendet har stärkts, och steget in i laget har blivit lättare.

Lotta Björnberg från Mariedamm har dottern Emelia med i 99-laget. Hon tycker att barnen skolas in på ett bra sätt, blir sedda och är med och bygger upp laget.

– Ledarna förmedlar en glädje, som gör att tjejerna lyckas, säger hon.

Tjejerna själva älskar att komma till träningarna.

– Jag tycker det är kul att vara med kompisarna, och sen tycker jag det är roligt att springa, förklarar Julia Lindmark.

Alva Forsberg håller med sin lagkompis, och gillar även hon att träna med kompisarna. En annan tjej, Mary Edholm, vill bli innebandystjärna när hon blir stor:

– Självklart. Det här är bäst.

– Vi spelar innebandy för det är roligt, och vi har roligt i Åsbro Goif, för vi har så bra sammanhållning, påpekar Julia Lindmark.

Samma våglängd

Vendela Fallqvist och Linn Fred-riksson är på samma våglängd och framhåller sina ledare:

– De är jättebra, och ibland åker vi och bowlar eller deltar i nåt läger.

Lagledaren Bruno Fredriksson menar att barn behöver fysiska aktiviteter. Inte bara sitta och knappa vid en dator. Det är också av stort värde att de kan utöva sin idrott på hemmaplan.

– Med den bredd vi har så skulle det inte fungera om vi inte hade hallen här. Det är omöjligt, och skulle inte fungera, om vi var tvungna att skjutsa alla till andra hallar, säger han.

Skjutsande blir det förstås ändå, tjejerna vill ju vara med och spela i de cuper som finns.

– Vi försöker göra mycket tillsammans, så det blir roligt att vara med i gemenskapen, säger eldsjälen Bruno Fredriksson i Åsbro GoIF.

Mer läsning

Annons