Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till jakt på fredad gås vid Närkes riviera

Länsstyrelsen har gett klartecken till skyddsjakt på vitkindad gås vid Hargebaden - trots att det är en fredad art i Örebro län.
- Men vi är inte ute efter att utrota arten. Det handlar om att få en skrämseleffekt, säger kommunala skyddsjägaren Christer Bergqvist.  

Annons

Orsaken är att gässen skitar ner vid stranden vid populära Hargebaden vid Askersund – som även går under namnet Närkes riviera. Enligt länsstyrelsen försämras också vattenkvaliteten.

- De betar och bajsar vid stranden och det samlas massa skit som sen hamnar i vattnet och då blir det inget trevligt att bada, säger Stefan Johnsson på Sydnärkes miljöförvaltning.

Men arten vitkindad gås är annars fredad från jakt i Örebro län, men nu väljer alltså Länstyrelsen att göra ett undantag.

- I det här fallet ser jag inget problem alls. Vi måste se hur verkligheten ser ut. Det råder ingen brist på dem alls i området, säger skyddsjägaren Christer Bergqvist.

- Men det handlar absolut inte om att försöka utrota rasen. Istället vill vi uppnå en skrämseleffekt. Så de försvinner från området. För vi har jättestora problem. Inte bara vid stranden, utan även vid sommarstugeområdet.   

Eftersom det handlar om skyddsjakt finns vissa restriktioner. Högst tio vitkindade gäss får skjutas under perioden 1-20 april och 1 juli till 31 augusti. Jakten ska riktas in främst på vuxna gäss utan ungar eller ungar.  

Enligt länsstyrelsen ska inte badgäster behöva vara oroliga av att störas av jakten då den ”ska bedrivas med största möjliga hänsyn till boende och besökare i området”. Miljöförvaltningen ska också uppmana folk att inte mata gäss och änder i området.

Mer läsning

Annons