Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till vindkraftsförslag

På kvällenss kommunfullmäktige var det frågan om vinkraftverken som debatterades mest. Till slut röstades ändå kommunstyrelsens förslag igenom, som ger tillstånd till fyra vindkraftverk i Myggedalen/Norra Hunna, och sex i Nyckelhult.

Annons
Vindkraftverk på Aludden vid Stora Hammarsbron, Stora Hammarsundet.

Vindkraften har diskuterats i Askersunds kommun en längre tid, något som också konstaterades i gårdagens kommunfullmäktige, och det blev en lång debatt även denna gång i Folkets hus. Motstridiga åsikter framfördes och ett tiotal åhörare hade samlats med anledning av just dessa beslutspunkter.

– Även om man försöker göra det så bra som möjligt, är det alltid några som drabbas mer direkt, så är det även när vi bygger och utvecklar samhället, sa Katarina Raneborn (V) som ändå tyckte att vindkraft är en viktig del för att kunna uppnå miljömålen och minska koldioxidutsläpp.

Hon fick medhåll från många talare som pratade just om vinsten av att minska koldioxidutsläppen.

– Fossilfritt är det absolut primära i samhället, sa Rune Karlsson (V).

Som NA rapporterade i förra veckan hade kommunstyrelsen lagt fram ett förslag att i Nyckelhult ge tillstånd endast till sex vindkraftverk i stället för nio. I Myggedalen/Norra Hunna handlade beslutet om att säga ja till fyra verk.

De kritiska synpunkterna som framfördes handlade till stor del om hur de boende påverkas.

– Inom Centern är vi i grunden positiva till vindkraft. Men när man möter ett så stort motstånd borde man ta hänsyn till det, sa Billy Ludvigsson (C) och möttes av applåder från åhörare.

– Det jag reagerat mot är bullergränser. De som sökt sig till naturen har sökt sig till tystnaden. Nu får de stå ut med högre buller än de som bor i stan, sa Staffan Korsgren (FP) och återigen applåderade åhörarna och fick tillsägelse.

Åsikterna om vindkraft gick ibland isär även inom partierna.

Moderaterna står bakom kommunstyrelsens förslag, men Irma Sandgren var en av dem som framförde kritiska synpunkter.

– Jag har framfört vid flera tillfällen vad det innebär för den lilla människan som bor nära dessa verk. Miljömässigt hjälper det bara om det ersätter fossila bränslen, och det är osannolikt eftersom den svenska elproduktionen till 95 procent redan är fossilfri, sa hon.

När förslaget rörande Nyckelhult röstades igenom, begärdes votering. 23 röstade för och nio emot. Samtliga nio reserverade sig mot beslutet. Samma siffror slutade beslutet rörande Myggedalen/Norra Hunna i. Men där beslutades även att lägga till en punkt rörande avstånd, så att inga verk kan placeras närmare en byggnad än vad ansökan medgivit. Detta stod redan i beslutet rörande Nyckelhult.

Mer läsning

Annons