Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Jag tycker att informationen är dålig”

Anställda är oroliga för sina jobb. Facket anser att informationen om nya förbundet är för knapp.– Vår målsättning är att alla tjänster ska få vara kvar, säger Lars Schöön på Kommunal.

Annons
nyordning. Snart ska Lekebergs, Laxås, Askersunds och Hallsbergs återvinningscentraler och renhållning organiseras gemensamt i det nya kommunalförbundet. Till exempel kan det komma att innebära utökade öppettider.

 Lars Schöön är huvudskyddsombud i Kommunals sektion Hallsberg-Laxå. Han är medveten om att bildandet av det nya förbundet är i sin linda, men han är ändå kritisk.

– Det är svårt att få fram uppgifter om förändringen. Samtidigt finns många frågor hos de anställda, säger han.

Ett första informationsmöte hölls i Hallsberg i förra veckan.

– Jag var med där, men de hade ju inte något att berätta. Jag tycker att informationen är dålig. Det är klart att vi undrar hur det ska bli med våra jobb, säger en anställd som vill vara anonym.

Det har inte sagts något om att tjänster ska bort. Men det pratas om att resurser ska samordnas, menar den anställde, och det leder till spekulationer.

– Det skulle visst bli ett nytt möte i november. Vi får väl se vad de säger då.

Göran Richter är personalchef i Askersunds kommun. Han har varit behjälplig som sak-kunnig under tiden som organisationen har skapats för nya förbundet. Han säger så här:

– Det är förståeligt att det blir mycket rädslor inför en sådan här förändring. Men jag säger som Hallsbergs kommmundirektör sa vid mötet: syftet är inte att det ska bli sämre.

Små kommuner går i dag mot att samarbeta mer och mer, menar Richter, för att fortsätta kunna ha hög kvalité på verksamheten.

– Det är svårt för en enskild kommun att upprätthålla alla funktioner. Det finns stora fördelar att via ett förbund sköta uppgifter gemensamt, det blir en starkare utveckling.

Avfall handlar i dag mycket om miljö, menar Göran Richter. Man behöver hjälpas åt för att klara de ökade kraven och dyra kostnader, förklarar han.

Mer läsning

Annons