Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jan sprang till starten

Rekordmånga starter i årets upplaga av trailrunloppet Munkastigen mellan Olshammar och Laxå. Jan Söderkvist från Täby startade dock med att springa från Laxå till starten i Olshammar för att sedan springa tillbaka.

Annons

Totalt 15 damer och 49 herrar sprang i går trailrunloppet Munkastigen mellan Olshammar och Laxå. Det var fler än tidigare år. Arrangör var Laxå OK.

Jan Söderkvist från Täby värmde upp på ett annorlunda sätt. Han startade klockan sex med att springa från Laxå till starten i Olshammar.

– Jag kom till Laxå klockan sex i morse med bil. Sen sprang jag hit. Jag tog fegisvägen och sprang på grusvägarna. Det blev 3,6 mil.

Enligt Jan Söderkvist var det svalt i början.

– Ja, men det är en sådan härlig upplevelse att se hur naturen väcks till liv. Att springa är min ventil. Det är inte något som kräver tankemöda, vilket mitt arbete som konsult gör.

Är det inte jobbigt att springa så långt?– Nej. Ju längre sträcka desto bättre. Första maraton jag sprang var Stockholm maraton år 1997. 2004 sprang jag ett ultralopp som heter ”Two ocean” i Sydafrika. Det jag springer i dag blir en träning inför ett maraton jag ska springa i slutet av maj. Då ska jag springa från Birmingham till London. Det är cirka 23,4 mil, säger Jan Söderkvist.

Hur orkar du springa så långt?– Det gäller att få i sig energi. Chips med salt i är bra och så har jag med mig lite godis i ryggsäcken, säger Jan Söderkvist.

Två gånger tidigare har Jan Söderkvist sprungit Mungastigen trailrun.

– Munkastigen är en upplevelse med fin natur som ger avkoppling, säger Jan Söderkvist innan han gjorde sig redo för starten i Olshammar.

Inger Karlsson, Berna Lindberg och Jessica Bäckström, alla från Olshammar, kände dock inte för att springa i går. De passade i stället på att sitta i solen och heja på de tävlande.

– Det är roligt att det händer någonting här i Olshammar, säger Jessica Bäckström och de andra damerna nickade och höll med.

Mer läsning

Annons