Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jubileum på museum

I går firade gruvmuséet i Zinkgruvan 20 år. Gästerna på jubielumsfesten kunde bland annat stifta bekantskap med muséets senaste nyförvärv, en lastmaskin som nyss tagits ur bruk i gruvan.

Annons
Tungt nyförvärv. Richard Muckenhirn, ordförande i Zinkgruvans bygdeförening, tillsammans med det 20-årsjubilerande gruvmuséet senaste nyförvärv, en lastmaskin vars skopa tar 13 ton.

Richard Muckenhirn är ordförande i Zinkgruvans bygdeförening, som driver muséet och som också firade sitt 20-årsjubileum på lördagen. Han är dessutom en av dem som guidar muséets besökare och när han ser tillbaka på hur han tänkte när det startades för 20 år sedan minns han att han var ganska skeptisk.

– Jag trodde väl att det främst skulle bli gamla gruvstötar som kom och sådana finns det ju inte så många. Men det kunde inte ha varit mer fel, de flesta som kommer hit vet ingenting om gruvor, säger Richard Muckenhirn.

Många besökareHan räknar med att muséet haft mellan 26 000 och 28 000 besökare sedan starten.

– Det brukar vara mellan 1 200 och 1 500 personer per år. I år har vi redan haft närmare 200 besökare bara nu i maj, säger Richard Muckenhirn.

Som ordförande fick han motta gratulationer från en rad olika håll, som från andra hembygdsföreningar och Askersunds kommun.

– Man kan knappt tro att muséet bara firar 20 år, det känns som om det funnits i alla tider. Det har blivit en naturlig del i bygden, sade kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S).

Ny lastmaskin på plats

Det är många som arbetar ideellt med att hålla muséet i drift. I sommar har man öppet varje vardag mellan 12 och 16 i sju veckor efter midsommar. Och en av nymodigheterna är en lastmaskin av modellen Torro 650.

– Den fick vi häromdagen. Den är från 1990-talet och har gått i gruvan ända fram tills nu. Skopan tar 13 ton, säger Richard Muckenhirn.

Samarbetet med själva gruvföretaget är en annan viktig anledning till att muséet kan drivas vidare.

– Vi har haft fullt stöd hela tiden från företaget, oavsett ägare. Utan deras bidrag skulle vi inte klara oss, säger Richard Muckenhirn.

Mer läsning

Annons