Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Källaren försvann på KKC

Inom två veckor börjar bygget av Kunskaps- och kulturcentrum i Askersund på allvar, men det blir ett KKC utan den planerade källaren.

Annons

När grundvattentryck och markförhållandena i Strandparken gjorde att byggkostnaden började närmade sig 300 miljoner kronor, satte politikerna i kommunstyrelsen ner foten.

Resultatet av det draget i ”nödbromsen” har nu blivit att den planerade källaren sparas bort.

Enligt projektledaren Jan Öholm var det de förhållandena samt underentreprenörernas prislappar som pekade mot att det riktpriset på 260 miljoner kronor som Peab lämnat var på väg att spricka rejält.

I källaren var det tänkt att all teknikutrustning skulle vara placerad. I det nya källarlösa KKC får fläktrummet flytta upp på taket i stället, medan övrig teknikutrustning flyttar upp till plan 1.

En annan förändring är att stommen byts ut från en bärande betongstomme till en stålkonstruktion med betongbjälklag.

– Det innebär att miljövännerna får igenom sitt önskemål om mer trä i ytterväggarna, förklarar projektledaren Jan Öholm.

Med ett källarlöst KKC ser det ut som att kostnaderna för bygget är mer i linje med prislappen på 260 miljoner kronor som kommunfullmäktige sagt ja till.

– Enligt Rasmus Torngard är samtliga aktörer i det blivande KKC mer nöjda med hur byggnaden nu disponerats om, säger Öholm.

Lagom till höstlovsveckan kommer pålningsarbetena att komma igång vilket kan medföra vissa störningar för dem som bor i närheten.

Mer läsning

Annons