Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Keramik i Stora Forsa

Keramikern Jeanette Wallgren öppnade butik och verkstad i en gammal vedbod och nu har nyfikna börjat hitta dit.

Annons
Priser. Askersunds kommun köpte priser till orienteringstävlingen O -ringen 2010. Jeanette Wallgren visar en av de 120 som hon tillverkade.Här vid sin butik och verkstad i Stora Forsa.

Stora Forsa, Ängfallet. Ett litet vitt boningshus i trä. På baksidan ligger den gamla vebon som byggts om till butik och verkstad. Bland frukträd, blommande rabatter och med den brusande Forsaån nedanför slänten har Jeanette Wallgren utformat sitt paradis för arbete och fritid. Flera av hennes ljushållare hänger i träden. Sedan drygt tre år tillbaka bor hon här tillsammans med sambon Svante Lagerquist och katten Holger.

– Katten följde med i husköpet, säger Jeanette.

I butiken finns en bland annat kaffemuggar, tekannor, vaser och blomkrukor. Ute i trädgården står ”blompinnar” med ljushållare nerstuckna i jorden.

Måleri blev keramikJeanette utbildade sig först inom måleri på två olika konstutbildningar.

– Jag hade tänkt fortsätta men tyckte inte att jag hade hittat mitt uttryckssätt. I stället sökte jag en kvällskurs i keramik i Linköping och kände att jag blev ”fast”. Jag vill hellre jobba med det tredimensionella. Kavla mycket platt och bygga ihop till former.

Jeanette kom in i Stockholm på Nyckelviksskolans ettåriga keramikutbildning och sedan gick hon två år på Capellagården, Öland med en välkänd keramiker som lärare.

– Kennet Williamsson som är verksam i Mårsäter.

Jeanette Wallgren beskriver keramik som ett häftigt material att jobba med. Processen är ganska långsam. Hon använder en röd brännande lera och en vit stengodslera.

– Man kan vara med i olika stadier och det kan hända så mycket på vägen. Det är lite julafton varje gång man öppnar en glasyrugn.

I keramikverkstaden. Jeanette Wallgren kavlar ut lera som ska bli ljushållare.

Mer läsning

Annons