Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Keramik och daggmaskar när eleverna hade jordtema

När två maskar träffas och bir kära lägger de ägg, sedan äter de löv och gör fint i jorden. Ettorna på Närlundaskolan jobbar med jord som tema denna termin och har lärt sig både det ena och det andra.

Annons
Lerlära. Felix Flygare Ibrahim, Oskar Persson, Nathalie Johansson, Tyra Nordlander, Elsa Berg, läraren Sophia Johansson, Ida Andersson och Edwin Mattsson lyssnar på keramikern Anna Åslund som berättar hur en kopp blir till.

Tidigare har jorden kommit till dem, nu är det deras tur att ta sig till den. Eleverna i klass 1 Satelliten är på studiebesök på Keramikmakeriet där de ska få lära sig hur lera från marken blir skålar, fat och koppar som man kan använda hemma.

– Vi har jobbat med jordsaker i skolan länge, förklarar Max Bengtsson.

– Ja, och lärt oss om sand och lera och humus. Vi trodde att humus var vanlig jord, men det är mycket mörkare, förklarar klasskompisen Elsa Berg.

Klassen har under hela terminen haft jord som tema. En gång i veckan har de pratat om, experimenterat med och undersökt jordarter. Efteråt skriver alla elever i en speciell dagbok om vad de lärt sig just den dagen.

– Jag ska skriva om när hon drog upp leran så att den blev hög! meddelar Max entusiastiskt efter besöket hos keramikern Anna Åslund.

Hennes drejande fick ett imponerat ”wow” att gå genom lokalen när den från början oformliga lerklumpen helt plötsligt blev till ett högt torn i Annas händer.

– Det var häftigt, tycker Max.

Annars verkar maskarnas del i temat vara en av de mest minnesvärda. Tyra Nordlander berättar om att eleverna hade maskar i burkar inne på fritids.

– Så fick de löv att äta på, men de åt väldigt långsamt tyckte jag. Det tog säkert en vecka.

– Vi kollade vad maskarna gjorde och de ser till att det blir fint inne i jorden, berättar Felix Flygare Ibrahim.

Nu när eleverna lärt sig var lera kan användas till är det dags för samma sak med jorden. Klassläraren Sophia Johansson berättar att eleverna kommer att plantera och så frön som förhoppningsvis tar sig under resterande delen av tema jord-terminen.

Max Bengtsson tyckte att det var häftigt att se Anna dreja.
Keramikern Anna Åslund drejade en kopp så att barnen blev mäkta imponerade. Från en oformlig klump till något som går att dricka ur.

Mer läsning

Annons