Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Keramiker i all enkelhet

Detta är inte en traditionell julmarknad. Redan vid avfartsvägen står det ”jul m” på skylten. Kennet Williamsson säljer sin keramik i ett växthus.

Annons
Julmarknad hos keramiker Kennet Williamsson i växthuset vid Mårsätters kvarn

Han bor i ett tegelhus vid Mårsätters kvarn nära Zinkgruvan. Ursprungligen är han från Östansjö men har bott på flera olika platser under årens lopp. Kennet Williamsson har köpt loss tegelbyggnaderna och renoverat dem till både hem och ateljé.

– Jag flyttade hit för första gången 1969 som ”gröna vågare”. Det här är mitt landskap, mitt hem. I stället för att jag kommer till världen så kommer välden till mig, säger han kaxigt.

Kennet Williamsson är välkänd för sitt konsthantverk i keramik och har undervisat både på Konstfack i Stockholm och HDK i Göteborg. Sedan tio år tillbaka är han lärare på Capellagården, Öland. En slags ikon i konsthantverksvärlden.

– Idén med att ha det här växthuset är bland annat att få kontakt med mina kunder, säger Kennet.

Många kom under lördagen och de uppskattar hans enkla utförande av bruksföremål som bland annat tallrikar, skålar, muggar och ljusstakar.

– Jag gillar enkelheten i keramiken och lasyren är speciell, säger Göran Björklund från Örebro

– Men förutom att vara enkelt kan det också vara väldigt experimentellt, säger Mats Bülow från Stockholm som tillsammans med sin fru Anna köpte flera saker.

Kennet Williamsson

Mer läsning

Annons