Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klart att tycka till om grönstrukturplan

En grönstrukturplan arbetas fram för att skydda olika grönområden från exploatering.

Annons

Sedan 2013 har Sydnärkes miljöförvaltning arbetat med att ta fram en grönstrukturplan för tätorterna Askersund, Åmmeberg och Åsbro. Tanken med grönstrukturplanen är att planen ska vara vägledande vid planering och skötsel av parker i kommunen.

– Vi har tittat på tre olika värden i olika grönområden i tätorterna. Vi har inventerat kulturella, sociala och biologiska värden, säger Sara Iinatti, inventerare och miljöinspektör på Sydnärkes miljöförvaltning och som arbetar med grönstrukturplanen.

Enligt Sara Iinatti har de olika värdena sammanvägts och sedan har olika områden klassats som a-, b- och c-område där ett a-område är mest värdefullt och ska skydda för exploatering.

– Ett exempel på ett a-område är badplatsen vid Estabosjön i Åsbro. Badplasten är viktig för hela orten, socialt sett, säger Sara Iinatti.

Grönstrukturplanen är vägledande och är inte juridiskt bindande. Planen är nu skickad på remiss till olika myndigheter och föreningar. Även privatpersoner får tycka till om planen. Synpunkter på grönstrukturplanen kan lämnas till och med den 10 mars. Senare i vår fattar kommunfullmäktige beslut om planen ska godkännas eller ej.

Mer läsning

Annons