Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klassjubilanter intog Sjöängen för en ny återträff

Allt sedan jubileumsåret 2005 har de forna klasskamraterna fortsatt att träffas vartannat år i Askersund. Årets träff skedde på Sjöängen i lördags.

Annons

Det är populärt att fira 25- eller 50-årsminnet från skolavslutningar. Varje år sker många sådana jubiléer men inte alltid blir det några fler återträffar efteråt. Den klass som tog realexamen i Askersund 1955 firade, den 21 maj 2005, sitt 50-års examensjubileum med ett stort evenemang i Norra Bergens skola. Det jubiléet lockade mer än 250 deltagare, både från realklassen 1955 och elever som tagit realexamen där tidigare och senare.

Dåvarande kommunalrådet Bo Trygg, delade ut en ros till de närvarande, f d eleverna, som tagit examen 1945 eller tidigare. Leif “Linus” Larsson visade bilder ur sina stora samlingar och det väckte många nostalgiska minnen hos besökarna. Jubiléet år 2005 avslutades med att “realklassen”for till Olshammar med m/s Wettervik för att avnjuta röding och andra delikatesser på Olshammarsgården innan man återupplivade skoltidens minnen med prat över kaffet och dans till toner från tiden när det hölls “lekaftnar” med dans till en vevgrammofon och 78-varvs “stenkakor” i den numera rivna gymnastiksalen som stod invid Sofia Magdalena kyrka.

Den här klassen har hållit ihop, allt sedan jubiléet 2005, genom återträffar i Askersund vartannat år. Årets träff i Sjöängen i lördags var lite speciell. Förutom de klasskamrater som hade kommitså var den tidigare läraren Olle Konnebäck inbjuden som hedersgäst. Lite ålderskrämpori benen hindrade honom inte att närvara och vid sina 95 år är han fortfarande alert till sinnes. Han är troligen en känd profil för många som gått både i gamla “Sammis” och den föregående Sjöängsskolan.

Åsa Pitkänen hade ställt upp för en guidad rundvandring för den återsamlade klassen. Alla i gruppen imponerades av den nya skolbyggnadens arkitektur och många funktionsmöjligheter för både undervisnings-, mötes- och kulturverksamhet. Under rundvandringen framförde Åsa sång i teater-biograflokalen, ackompanjerad av Lars-Erik Lauenstein vid flygeln.

Lördagens träff avslutades med en buffé på Hotell Norra Vättern där tillfälle sedan bjöds till nostalgiskt prat om den gångna skoltiden men även samtal om vad denna nybyggda Sjöängen kan bidraga med för skol- och kulturlivets utveckling iAskersund.

Mer läsning

Annons