Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klimatmedvetenhet ändrar inte resvanor

Invånarna i Askersund och Laxå kommuner är i hög grad medvetna om problemet med klimatförändringar. Men när det kommer till att ändra beteende till mer klimatvänliga val är viljan mindre. Framför allt ser man det som svårt att ändra på resvanor.

Annons

Eva Gustavsson, fil dr i kulturgeografi vid Örebro universitet, har genomfört en enkätundersökning om attityder till klimatfrågan i Askersund och Laxå, som en del av projektet Klimatpiloterna. 1 000 personer i åldern 16–75 år fick ut enkäten, 526 giltiga svar kom in.

Få lät frågan påverka

De flesta av de svarande ansåg att de hade kännedom om klimatförändringen, och ju mer man kände till om dem, desto större var benägenheten att se den som ett hot. Drygt hälften reflekterade över klimatfrågan när de skulle göra ett inköp av en vara eller en resa. Men inte lika många lät tanken faktiskt påverka valet av vara eller ressätt.

Svårt ändra vanor

Framför allt var det många som såg det som svårt eller omöjligt att ändra sina vardagliga resvanor, och åka mindre bil. Om man jämför med undersökningar som Naturvårdsverket genomför, där hela Sveriges befolkning finns representerad, så var Askersund- och Laxåborna mindre benägna att ändra resvanorna.

– I de här två landsortskommunerna finns det säkert många som skulle vilja åka mindre bil, men det går inte. Det beror på var man bor och hur man jobbar, det är inte alltid det stämmer överens med kollektivtrafiken. Det har också sin förklaring i den geografiska strukturen, folk bor väldigt utspritt, säger Eva Gustavsson.

– Kommunen kan kanske inte råda själv över kollektivtrafiken, men den kan ha detta i åtanke vid planering av var man förlägger service, så att inte invånarna på landsbygden behöver åka så långt med sina bilar, menar Eva Gustavsson. Genom att ha en dialog med medborgarna får kommunen mer kännedom om vilka behov som finns.

Läs mer i fredagens Nerikes Allehanda.

Mer läsning

Annons