Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kollektiva resor kan förändras

Askersund vill bli pilotkommun för anropsstyrd kollektivtrafik. Det innebär en samverkan mellan skolskjutsar, sjuktransport, färdtjänst och kollektivtrafik.

Annons

 – Vi har diskuterat med länstrafiken och det är bestämt att det ska göras en utredning, berättar Katarina Raneborn (V), som både är ledamot i kommunfullmäktige och landstingets nämnd för trafik, miljö och service.

Anropsstyrd kollektivtrafik innebär att man kan ha möjlighet att bli upphämtad i hemmet en önskad tid, och åka till fasta hållplatser. Samverkan mellan de transportmöjligheter som finns i kommunen ska skapa förutsättningar för att fler ska kunna åka kollektivt.

– Vi har sett att det här fungerar på andra håll, så det här tror jag mycket på, säger Raneborn.

I förra kommunfullmäktige i Askersund kom frågan återigen upp, i samband med att två medborgarförslag som önskar bättre kollektivtrafik lämnats in.

– Det är ju glest med trafik mellan vissa orter, och jag hoppas det kan bli bättre med anropsstyrd trafik. Men man får nog vara observant på sjukresor, så att ingen riskerar liv och lem för att man ska hämta någon mer, sa Erling Johansson (KD) då.

När utredningen ska starta eller vara klar är inte bestämt.

– Vi hoppas att den ska kunna komma i gång efter sommaren, säger Katarina Raneborn.

Mer läsning

Annons