Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal borgen för lägenheter i Åsbro

Kommunstyrelsen har gett grönt ljus för att Askersunds kommun går i borgen för företaget BRA Fastigheters byggande av lägenheter i Åsbro.

Annons

Att kommunal borgen ges till privata aktörer för byggande av bostäder är mycket ovanligt. Enligt kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (s) är detta första gången det sker på 2000-talet.

– Det här är ett specialfall, det har vi varit tydliga med. Det handlar inte om en ändring av policy och att vi kommer gå i borgen för alla som vill bygga, säger Per Eriksson.

TillgänglighetDet speciella med husen som BRA Fastigheter ska bygga i Åsbro är dels att de är tillgänglighetsanpassade och dels att de ligger just i Åsbro.

– Det är viktigt för Åsbros utveckling att det byggs bostäder där, inte minst med tanke på den exploatering som sker i grannkommunen Hallsberg. Och eftersom bankerna är restriktiva med lån för byggande i mindre orter skulle det inte bli några nya hus om inte vi går in med borgen, säger Per Eriksson.

Att bostäderna ska bli tillgänglighetsanpassade innebär inte att de är skräddarsydda för någon målgrupp.

– Det finns ingen åldersgräns, det innebär bara att de ska vara tillgängliga för alla, säger Per Eriksson.

Tre radhusKommunen beviljar borgen för ett lån från BRA fastigheter på sex miljoner kronor. Det är tre radhus som ska byggas på Trädgårdsvägen i centrala Åsbro och varje hus består av två lägenheter.

– Det finns ett stort intresse bland äldre i Åsbro att sälja sina villor och skaffa ett bekvämare boende, säger Ulf Bladh (kd), ledamot i kommunstyrelsen.

Två partier, moderaterna och centern, reserverade sig mot kommunstyrelsens beslut att gå i borgen för BRA Fastigheters lån. Slutgiltigt beslut i frågan fattas av kommunfullmäktige i slutet av februari.

Mer läsning

Annons