Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen kantvingas betala vite

I drygt tre år har personal och skyddsombud på ett daghem i kommunen klagat på arbetssituationen vid matvagnshanteringen. Nu har kommunen veckan på sig att lösa problemet.

Annons

I april 2007 utförde Arbetsmiljöverket (AV) en inspektion på daghemmet efter klagomål från skyddsombud. AV konstaterade att arbetet med att förflytta matvagnarna orsakade tunga lyft och oergonomisk belastning för personalen. Matvagnarna ska flyttas från lastbilen som levererar dem till köksbyggnaden.

Hög tröskelVid ytterdörren måste vagnen lyftas över en hög tröskel. Vagnen ska sedan köras mellan köksbyggnaden och matsalen som finns i en separat byggnad.

Den asfalterade gång som finns mellan dessa två hus beskrivs som sprucken och sluttande, vilket orsakar problem.

Kommunen fick bakläxa och uppgift om att rätta till de problem som upptäckts. När AV åter inspekterade fick kommunen godkänt på vissa punkter, men inte alla.

Skulle byggas bort 2009

Kommunen lämnade därför våren 2008 ytterligare besked till AV om att de resterande riskerna skulle byggas bort på olika sätt. Detta skulle ske under 2009.

Eftersom ingenting har hänt och 2010 nästan passerat har nu skyddsombuden lämnat in en begäran om besked till kommunen som har till på fredag på sig att svara. Sedan går ärendet tillbaka till Arbetsmiljöverket som då utför en tillsyn.

Riskerar vite– Om vi har varit där förut och arbetsgivaren sagt att de ska genomföra vissa saker men inte gjort det, då blir det nog lite surt. Det är inte så positivt om det är så, men det visar sig först vid inspektionen, säger Lena Boman på Arbetsmiljöverket.

Om AV anser att arbetsmiljön inte är godkänd kan kommunen få ett föreläggande där de ges i uppdrag att åtgärda problemen inom en viss tidsperiod, eller beläggas med ett förbud för hanteringen av matvagnarna som den ser ut i dag.

Enligt Boman kan kommunen även bli tvungen att betala vite.

Mer läsning

Annons