Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen måste göra om upphandling

Askersunds kommun inledde tidigare under året en upphandling om bottenkartering för en ny vattenledning mellan Harge och Askersund. Förvaltningsrätten bedömer nu att kommunen måste göra om upphandlingen.

Annons

När en ny vattenledning ska dras mellan Harge och Askersund behövs en bottenkartering göras, det vill säga att man kontrollerar och mäter botten.

Kommunen påbörjade därför en upphandling av konsulttjänster och fick in fyra anbud varav de tecknade avtal med en av anbudsgivarna.

En av de andra anbudsgivarna menade att upphandlingen inte genomförts på rätt sätt enligt lagen och att tecknandet av avtalet baserats på godtyckliga grunder. Anbudsgivarna har inte bedömts på samma villkor.

Förvaltningsrätten bedömer att förfrågningmaterialet i upphandlingen brutit mot grundläggande principer då det inte varit tillräckligt tydligt och inte kunnat visa hur bedömningen kommer att ske. Detta har då gjort att anbudsgivarna har riskerat att ta skada och upphandlingen måste enligt rätten göras om.

Blir försenade

– Det är tråkigt, det försenar oss men är inte mycket att göra åt, säger Jan Forsling, VA-chef på Askersunds kommun.

– Vi har inte upplevt att vi varit otydliga i tidigare upphandlingar, men efter den här domen får vi nog se över hur vi gör upphandlingar.

Det är inte klart vad som kommer att åtgärdas, inte heller om domen kommer att överklagas, då berörda personer fortfarande är på semester.

– Nästa vecka kommer vi att diskutera hur vi ska agera, säger Jan Forsling.

Mer läsning

Annons