Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen överklagar dom om hamnscenen

Är cirkeln på plankartan till detaljplanen en scen eller inte? Om detta strida de lärda, och Förvaltningsrätten avslår nu kommunens överklagan av länsstyrelsens beslut.

Annons

Scenen på hamntorget har varit föremål för en lång rad av överklaganden hit och dit, och än är inte slutet nära. Striden gäller tolkningen av en cirkel som finns inritad på plankartan.

Fastighetsägaren till Sundsbron 7 började driva frågan, och anser att cirkeln inte finns beskriven i detaljplanen som en scen. Jo, menar de styrande i kommunen. Cirkeln symboliserar att platsen är tänkt för att möjliggöra placering av en scenbyggnad.

Länsstyrelsen har prövat fastighetsägarens överklagan av det kommunala bygglovet och gjorde bedömningen att scenen strider mot detaljplanen. Kommunen gjorde då en ny överklagan, nu till Förvaltningsrätten, och menade att länsstyrelsen har gjort en felaktig bedömning i sina kommentarer till cirkeln på kartan.

Nu har Förvaltningsrättens dom kommit och även där finner man att uppförandet av scenen en gång på världen strider mot detaljplanen. Man finner inte heller att den scenliknande byggnaden i bakgrunden av fotografiet över hamntorget i bevarandeplanen skulle ge något stöd i detaljplanen för att uppföra en scen.

Kommunens överklagan avslås därför eftersom rätten finner att scenbygget strider mot detaljplanen. Nu är inte sagan all på något sätt, utan ärendet kommer att ta minst en runda till, då närmast till Kammarrätten:

– Jag kommer att överklaga domen och hänvisa till att en ny detaljplanen över hela hamnområdet håller på att tas fram. Scenen kommer inte att rivas nu, säger tekniske chefen Kjell Hedenström.

Hans känsla av, både den diskuterade cirkeln samt det fotografi som finns i bevarandeplanen, ger bilden att det är en scen det handlar om.

– Det är väldigt tydligt att vi pratar om en scen i den tidigare detaljplanen. Det är klockrent för mig, säger Kjell Hedenström.

Mer läsning

Annons