Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill ha miljödiplom

Askersunds kommun ska följa grannen Laxås exempel och bli miljödiplomerad under 2012. All personal ska få miljöutbildning, och miljötänket ska genomsyra alla verksamheter.

Annons

Laxå var den första kommunen i landet som fick miljödiplom, och nu siktar Askersund på att bli god tvåa. Miljödiplomeringssystemet är ett verktyg för att samordna allt miljöarbete som sker i kommunens egna verksamheter.

Det handlar om allt från källsortering och minskade transportutsläpp, till hur kommunens beslut indirekt påverkar miljön, exempelvis när man gör fysisk planering som påverkar människors val i vardagen och hur skolbarnen förbereds för att göra miljömedvetna val senare i livet.

Två skäl

Det är ett brett och komplext område. Därför tycker miljöchefen i Sydnärkes miljöförvaltning, Harry Lundin, att det är bra att ha ett system som strukturerar miljöarbetet.

– Kommunen har ju en viss påse pengar och tid till det här, och det gäller att använda det så effektivt som möjligt, säger han.

Miljödiplomering innebär att en extern revision granskar hur miljöarbetet ser ut. Om kommunen blir godkänd får den kalla sig miljödiplomerad i marknadsföring. Man får också rätt att använda Svensk miljöbas logotyp.

– Det finns två skäl till att vi vill gå med i det här. Dels vill vi minska kommunens miljöpåverkan, dels är det en profilfråga för kommuner i dag, säger Harry Lundin.

Miljöarbete kan bli bättre

Miljöarbete pågår redan i dag i de kommunala verksamheterna. Men det kan bli mycket bättre.

Ett konkret exempel är källsortering, som Harry Lundin egentligen tycker borde ha varit en självklarhet redan för många år sedan. Man kommer att införa ett nytt system för avfallshantering på alla kommunens enheter så att personal och de som finns i verksamheterna, exempelvis förskolebarn, har möjlighet att sortera sina sopor.

– Vi har redan byggt upp en struktur med en miljöorganisatör i varje verksamhet och miljöinspiratörer som finns på varje arbetsplats, och som ska driva miljöarbetet tillsammans med sina arbetskamrater. De ska fundera på hur vi i just vår verksamhet kan minska vår miljöpåverkan, säger Harry Lundin.

Mer läsning

Annons