Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunstyrelsen oenig om Länstrafiken

Det råder oenighet i kommunstyrelsen kring om Askersunds kommun ska gå med på ett förslag som innebär att landstinget blir enda ägare till Länstrafiken. Oppositionen tycker att det kostar för mycket i pengar och inflytande.

Annons

Länstrafiken Örebro AB ägs i dag gemensamt av landstinget och länets 12 kommuner. En utredning föreslår att landstinget ska bli ensam ägare, eftersom det skulle medföra ett mer effektivt styre. Dessutom blir resandet allt mer en regional angelägenhet i takt med att människors arbetsmarknad förstoras geografiskt.

Positivt svar

Kommunstyrelsen i Askersund har nu beslutat att avge ett positivt remissvar på utredningen, men man trycker på vikten av att kommunerna får ett fortsatt reellt inflytande.

Oppositionen i kommunstyrelsen (M+FP+KD) har dock reserverat sig mot beslutet. Den ser alltför stor risk att inflytandet från kommunen blir mindre, samt att det blir ett trögt system, där den kommun som vill utöka trafiken måste övertyga hela länet om varje ändring.

Inga förhoppningar

– Som landstinget hanterar den södra länsdelen har vi inga förhoppningar om att de ska svara upp mot våra önskemål, säger Staffan Korsgren (FP).

Han pekar också på att den skatteväxling som skulle äga rum för att överföra medel från de gamla ägarna till den nya kommer att kosta Askersund 2,6 miljoner kronor. Det är bara Lindesbergs kommun som får en större ekonomisk smäll av förändringen.

Mer läsning

Annons