Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkreta åtgärder för naturvården

Under våren kommer både Laxå och Askersunds kommuner att besluta om nytt naturvårdsprogram. I dessa föreslås en rad konkreta åtgärder som kommunerna kan jobba med för att nå miljömålen.

Annons

Carolina Hillerdal-Ljungqvist är kommunekolog på Sydnärkes miljöförvaltning, och har jobbat parallellt med att ta fram naturvårdsprogram för perioden 2012–2015, för både Askersund och Laxå. Dessa är nu ute på remiss inom kommunernas förvaltningar, byalag, Naturskyddsföreningen och fiskevårdsföreningar.

– Det är ett sätt att visa att kommunerna vill jobba med de här frågorna. Och också reda ut vilken ansvar kommunen har för naturvården. Kommunen har ett stort ansvar, bland annat genom fysisk planering och information, säger Carolina Hillerdal-Ljungqvist.

Lokala delmål

Hon har i sina utkast till naturvårdsprogram utgått från olika nationella miljömål, och reder ut hur kommunerna kan bryta ner dessa till lokala delmål. Hon ger också förslag på åtgärder för att nå målen.

– Tanken med remissperioden är bland annat att vaska fram vilka åtgärder kommunerna vill jobba med. Det är ju rätt många förslag, och det kanske inte är rimligt att genomföra allt. Det kan finnas intresse hos lokala föreningar att jobba med vissa frågor, och då kan man ju prioritera det, säger Carolina Hillerdal-Ljungqvist.

Ett förslag till kommunalt miljömål är att öka kunskapen om den biologiska mångfalden hos kommuninvånare, politiker och tjänstemän.

Handledning

Tanken är att människor som vet mer om naturen och tycker om att vistas i den, också har ett större intresse av att bevara den. För att uppnå det kan man exempelvis ta fram handledning för pedagoger inom skolan, så att de kan använda skolnära natur i utbildningen.

För att uppnå målet om levande skogar, föreslås att man i Laxå utvecklar Midsommarberget till ett attraktivt rekreationsområde och verkar för att ett nytt besökscentrum utvecklas vid Tivedens nationalpark. För att uppnå målet om levande sjöar och vattendrag föreslås exempelvis en utveckling av ett friluftsområde runt Estaboån i Åsbro.

Mer läsning

Annons