Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konstnär skänkte trärelief till församlingen

”Jag har varit tokig i träbitar”, säger den snart 96-åriga konstnären Sonja Öhrman-Eriksson. Nu har hon skänkt en vacker trärelief till församlingen i Lerbäck.

Annons
Livet i trä. Sonja Öhrman-Eriksson, till vänster, har överlämnat sin trärelief som tas emot av Ingegerd Ignell, ordförande i kyrkorådet.

Mest känd är kanske Sonja för sina skulpturer och keramikföremål, inte minst den omtalade Lerbäcksgöken som många införskaffat och vårdar i sina hem. Men som utbildad på Konstfack har hon gått den långa vägen och provat det mesta.

Tavlor i olika tekniker pryder både hennes hem och flera offentliga lokaler. Men som sagt, även trä har tänt hennes inspiration och fantasi för att skapa bilder. I början av 1940-talet fick hon en planka i glasbjörk av träslöjdläraren och värmlänningen Folke Lennartsson.

– Han kom hit till Lerbäcks skola som lärare och vi blev goda vänner. Han besökte mig och såg att jag kunde uttrycka mig i trä, berättar Sonja.

Sågverk i Klarälvsdalen

När han återvände efter en resa hem till Värmland kom han med plankan som han gav till Sonja. Han hade hämtat den från ett sågverk i norra delarna av Klarälvsdalen. Glasbjörksplankan kändes alldeles speciell för Sonja. Under tio års tid, i olika perioder, jobbade hon fram motiven som resulterat i berättelsen om en människas liv.

”Känslor i bilden”

– Det finns känslor i bilden som kan handla om mångas liv. De som fått kämpa och kanske bett om förlåtelse, eller kanske inte känt sig så värdefulla, förklarar hon.

Hon gav träreliefen titeln, ”Ångest, rädd för livet”. I sitt inre har hon haft en önskan om att tavlan och dess budskap skulle bli synlig för många. Nyligen, vid en enkel ceremoni, skänkte hon den till församlingen i hemorten Lerbäck.

– Jag tyckte innehållet passade i församlingsgården. Och jag önskar, efter dess långa färd, att den får stanna i Lerbäcks församlingshem. Kanske någon kan se vad den har att berätta, påpekar Sonja Öhrman-Eriksson.

Mer läsning

Annons