Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

 Kör på med ny fars

 Nya Närkebergsrevyn återupptog teaterspelandet förra hösten med farsen ”Spanska flugan” inför fullsatta bänkar. Resultatet gav utmärkelsen årets Närkesbergare, och nu tackar de för den ”guldkronan” och satsar på en ny fars till hösten.

Annons
Kuta och kör. Nya Närkesbergsrevyn spelar fars även i höst. BILD: BJÖRN PALMQVIST

Höstens succé med farsen Spanska flugan ger nu frukt både för aktörerna och nöjda besökare. Tänka sig att närmare 1 000 personer bilade i höstmörkret till Bergsgården för att titta på farsen. Imponerande, måst man väl tillskjuta.

För gänget i Nya Närkesbergsrevyn gav det titeln, ”Årets Närkesbergare” och det för andra gången. Senast det begav sig var 1998, men då med en annan uppsättning. Ett pris som byarådet delar ut efter inkomna förslag.

– Man ska ha gjort något betydelsefullt för bygden. Det kan handla om idrott, kultur, duktiga företagare eller annat, förklarar Curt Eriksson.

Fint erkännande

Och priset gav förstås gänget en ”kick” till att utföra nya stordåd.

– Det är ett fint erkännande av ortsbefolkningen, att vi gjort något bra för byn. Personligen känner jag mig mycket stolt över priset, säger Gunilla Pettersson, taleskvinna för gruppen

Besökarnas del av ”frukten” blir därför att gänget återigen laddar för en fars med premiär den 5 november. Den här gången blir det Kuta och kör, som i Sverige är känd efter bearbetning av Sven Melander. I några av rollerna då var Dan Ekborg, Björn Gustafsson, Ulf Brunnberg och Mona Seilitz.

Men i Närkesbergsuppsättningen är det idel kända ädla lokala skådespelare i de sju rollerna. Magnus Thornbergs inträde i gänget har betytt mycket och han finns med även i år, både som skådespelare och regissör.

Lokalanpassning

Även texterna kommer att lokalanpassas när det gäller orter och namn, för att ge den äkta ”nära” känslan. Redan nu har aktörerna börjat läs in manuset, något som blir ett tidsfördriv i deras hängmattor i sommar. Gunilla Pettersson rynkade pannan när hon läste sin roll, Mary Hult, i manuset. Det bjuds nämligen några lite mer avklädda scener i farsen.

– Det blir armhävningar och situps ett halvår, jag lär få flytta från hemorten efter detta, säger hon och skrattar.

Ideela krafter

Men allt ger sig heller inte självt, det krävs många ideella krafter för att ro allt i hamn.

– Utan byarådets och andras hjälp, tillsammans med den fina lokalen, hade det här aldrig gått, konstaterar Gunilla.

Revygänget planerar för åtta föreställningar, och skulle det inte räcka så finns det tider för extra speltider i agendan. Det är så att säga bara att kuta och köra så mycket som tygen håller.

Mer läsning

Annons