Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kossorna släpptes ut för allra sista gången

Det är en bitterljuv dag på Lerbäcks gård. Korna ska snart släppas ut på grönbete och solen strålar från klarblå himmel. Men det är också det allra sista kosläppet, för nu ska mjölkproduktionen avvecklas.

Annons
Sista släppet. Lars-Erik Tylebrink klappar en av de röda korna. Snart öppnas portarna och korna får springa ut en sista gång innan mjölkproduktionen avvecklas.Foto: Alexander Lindhe

Många har lockats till Lerbäcks gård. Maj bjuder på sitt allra bästa, om än lite halvkyliga, väder. På ladugårdsbacken grillas det korv och serveras kaffe. En knallröd veterantraktor bjuder folket på en tur i kärran runt gården.

Inne i ladugården står Lars-Erik Tylebrink. Han och hans fru, Susanne, har haft mjölkproduktion på gården i 25 år, men nu har de beslutat sig för att avveckla den verksamheten.

– Det är för dåligt betalt, helt enkelt. I dag får vi 2,80 kronor per liter mjölk, jämfört med 3,25 kronor på 1980-talet.

Lerbäcks gård är den sista mjölkproducenten i Lerbäcks socken. Lars-Erik Tylebrink tog över gården efter sin far, som i sin tur tog över efter Lars-Eriks morfar.

– Så det har varit mjölkproduktion här så länge jag kan minnas.

Statistik från Jordbruksverket visar att 8 av 10 mjölkgårdar har försvunnit de senaste 30 åren. Antalet kor har halverats under samma period.

Än står korna och äter lugnt i sina spiltor. Det är snart dags för dem att få springa ut på sommarens grönbete, och det blir sista gången Lars-Erik och Susanne Tylebrink ordnar kosläpp.

– Ja, det blir sista året i år, så nästa år får folk åka någon annanstans, säger Lars-Erik.

I en liten inhägnad går några av årets kalvar. De är ungefär två månader gamla, och försiktigt nyfikna på alla besökare. En av dem, som är ljust chokladbrun, sticker ut lite i mängden från de övriga röd- och svartvita SRB och SLB.

– Det är lite roligt med en mer annorlunda ras, och det där är en brown swiss.

Ute på gårdsplanen börjar besökarna samlas vid staketet som vetter mot koporten. Den röda traktorn åker upp och ställer sig på vägen mellan församlingshemmet och kohagen, för att passagerarna i vagnen ska se ordentligt. Det är mycket folk som kommit för att se kornas glädjeskutt, och stämningen bland besökarna är hög.

Lars-Erik klappar en av de röda korna och hälsar på en av besökarna som ännu tittar runt inne i ladugården.

– Det känns ändå skönt att sluta med det här. Det är inte roligt att hålla på när en inte får betalt ordentligt.

Men det kommer inte att bli tomt på Lerbäcks gård. Makarna Tylebrink kommer att gå över till köttproduktion i stället.

– Vi kommer köpa in småklavar och föda upp dem. Det kräver mindre jobb, och vi kan ha färre anställda.

Lars-Erik och Susanne Tylebrink öppnar de stora portarna mot hagen, och kossorna lunkar glatt ut på deras sista publika kosläpp.

Popluär tur. Den som ville fick åka traktor och vagn en runda runt gården, och det var fullt lass varje gång.
Susanne Tylebrink ser till att korna håller sig ute. Några av dem är nämligen lite nyfikna på vilka som är kvar inne.

Mer läsning

Annons