Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver styrka och kontroll

Hopp och volter som utmanar kroppens styrka, smidighet och kontroll. I parkour/freerunning gäller det att både våga och orka.

Annons
Kroppskontroll. Isa Lundfeldt får hjälp av ledare Minda Rust för att lära sig göra en slags diagonal kullerbytta. Isa är van gymnast men nybörjare inom parkour/freerunning. Foto: Veronica Svensson

Askersund. Parkour/freerunning är helt nytt hos Askersunds gymnastikförening och den första gruppen startades i januari.

Drygt 15 ungdomar mellan 10 och 15 år tränar en gång i veckan och det är redan kö för att komma in i gruppen.

– Definitionen av och gränsen mellan parkour och freerunning är inte helt enkel. Hos oss har vi slagit ihop det och tränar båda samtidigt, berättar ledarna Diana Andreasson och Madelene Vestermark.

De förklarar att det handlar om att bara med sin egen kropp kunna förflytta sig på snabbast och smidigaste sätt. Man gör också trick, såsom volter eller olika hopp.

– Det är viktigt att man har styrkan i kroppen, för man måste kunna kontrollera det man gör, säger ledare Minda Rust.

På onsdagen fanns det möjlighet att få prova på parkour/freerunning hos gymnastikföreningen och sju ungdomar dök upp i Sjöängshallen. Två av dessa var Edvin och Isac von Sydow, 14 och 12 år gamla.

– Vi har provat lite förut, genom att göra volter på studsmatta. Det roligaste är att få göra volter och hoppa på väggar och sånt, säger de.

Under testtillfället fick deltagarna lära sig några grundläggande övningar. Även om de inte riktigt hann till volterna, testade de orädda bland annat att slänga sig från plintar till ribbstolar, som om man utomhus skulle ha hoppat till en murkant. Eller att nå så högt upp på en vägg som möjligt genom att liksom springa uppför.

Isa Lundfeldt är nybörjare inom parkour/freerunning, även om hon redan tränar truppgymnastik i föreningen. För henne är sporten något nytt och roligt, som också ska leda henne mot ett mål.

– Mitt mål är att kunna göra en bakåtvolt från väggen, men jag måste lära mig grunderna först, säger hon, och gör ännu ett hopp över plinten.

Ledare. Minda Rust, Madelene Vestermark och Diana Andreasson är ledare inom parkour/freerunning för Askersunds gymnastikförening.
Övning. Edvin von Sydow övar flitigt på de grunläggande hoppen.
Ny sport. Isac och Edvin von Sydow passar på att testa en ny sport under ledigheten. Under ett par timmar får de lära sig grunderna i parkour/freerunning i Sjöängshallen.

Mer läsning

Annons