Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot skjutningar och vindkraftsstopp

Askersunds kommun tar strid mot Försvarsmakten. Kommunledningen kritiserar myndighetens rätt att köra över andra intressen. Nu gäller det vindkraft och dricksvatten.

Annons

Som David mot Goliat kanske. Men Askersunds kommun gör nu klart att de kommer slåss med näbbar och klor för att värna dricksvattnet i Vättern.

Kommunstyrelsen har antagit en skarp skrivelse, som kommer att skickas till Försvarsmakten, men också till regeringen och Sveriges kommuner och landsting, SKL. I den kräver man att Vättern ska klassas som riksintresse för dricksvatten, i och med att så många tar sitt dricksvatten från sjön, och det beräknas bli ännu fler inom en inte alltför avlägsen framtid.

Vill stoppa skjutningar

Upprinnelsen är förstås Försvarets önskan att utöka antalet skjutdagar från 20 till 50, men Askersunds kommun ser helst att man helt avslutar all skjutverksamhet i Vättern.

– Det är inte rimligt att man låter Försvarets intressen gå i en gräddfil. Att man ska få skjuta där för att man alltid har gjort det. De måste inse att samhället utvecklas, och anpassa sig till det, säger Per Eriksson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Stoppar vindkraftverk

Ett annat ärende där Askersund anser att man låter försvarsintresset väga för tungt är i vindkraftsfrågan. Kommunen har fått möjlighet att ge ett remissvar på Totalförsvarets forskningsinstituts rapport om militär flygverksamhet och vindkraft.

I svaret kritiseras det system med vetorätt för vindkraftsetablering som Försvarsmakten har i områden som ligger nära militära flygplatser.

Per Eriksson tycker att stoppområdet runt Karlsborgs flygplats är alltför stort, eftersom det påverkar en stor del av Askersunds kommun.

– Miljöhotet är i dag mycket större än krigshotet. Det är beklagligt att de inte kan pröva varje ärende utifrån sakliga grunder. Det fastnar hela tiden i att Försvarsmakten har en elitställning som inte kan ifrågasättas. De säger nej för att de kan, säger Per Eriksson.

Mer läsning

Annons