Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik på möte om KKC-placering

Rör inte Strandparken! verkade vara en allmän åsikt bland åhörarna på torsdagskvällens samrådsmöte om kunskaps- och kulturcentrum. En alternativ placering var det många som efterfrågade.

Annons
Stort intresse. Många hade kommit till Folkets hus för att ställa frågor och ge synpunkter på detaljplanen för kunskaps- och kulturcentrum. BILD: JESSICA HENULIN

I går kväll höll kommunen ett samrådsmöte om detaljplanen som möjliggör byggandet av kunskaps- och kulturcentrum. Gunnar Håkansson från Norconsult berättade om hur man i planprocessen tänkt sig att skolgården blir en del av Strandparken, och att man vill placera byggnaden nära vattnet för att behålla så stor grönyta som möjligt norr därom. Det ska ändå gå att promenera längs Strandpromenaden, precis som förut.

Men många av Askersundsborna som kommit för att lyssna tyckte ändå att det är ett vansinnigt förslag.

– Har ni tagit några markprover? Det var sumpmark där förr, och på våren går det inte att gå där, sa en i publiken.

Gunnar Håkansson medgav att man inte har gjort en geoteknisk undersökning just där, utan bara högre upp på tomten, men att man naturligtvis ska göra det innan man börjar bygga.

– Det är inte alltid man vill dra i gång alla tekniska utredningar innan man vet att det är rätt plats, så därför håller vi samrådet först, sa han.

När frågan om att man ska fylla ut i Alsen kom upp mumlades det ogillande i publiken.

– Vad kostar allt detta? Hur mycket dyrare blir det inte att bygga där man måste fylla ut och påla? Har Askersund råd med det här? ifrågasatte en.

Bo Sylwan äger en fastighet i området och är starkt kritisk till placeringen.

– Hur har ni tänkt att kompensera oss fastighetsägare? Vi blir helt inbyggda och får utsikten förstörd. Om det blir såhär så skickar ni ut oss som redan flyttat hit! sa han och fick uppmuntrande applåder från åhörarskaran.

– En stad förändras hela tiden, och man kan aldrig få några garantier för att det man har kommer att bestå. Så har det fungerat i alla tider, svarade Gunnar Håkansson.

Den som vill lämna synpunkter på detaljplanen ska göra det skriftligt till kommunen senast 4 maj, då samrådstiden går ut.

Mer läsning

Annons