Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiska röster mot nybyggnation

Det blev trångt i matsalen på Hotell Norra Vättern, när drygt hundratalet intresserade kom för att lyssna och lämna synpunkter på den kommande detaljplanen för hamnområdet. ”Nya kommuninvånare i all ära, men tänk på oss som redan bor här!” verkade vara en allmän inställning.

Annons
Sjöutsikten som försvann. Sven-Olof ”Soja” Johansson, som äger seniorboendet i hamnen, protesterade kraftigt mot planerna på att bygga ett högt hus på torget framför hans fastighet.

Askersunds kommun och Sydnärkes byggförvaltning hade bjudit in till samrådsmöte för att presentera det första utkastet till en detaljplan som ska utveckla hamnområdet och marken på båda sidor om sundet ända upp till riksväg 50. Själva planförslaget har NA tidigare berättat om.

Intresset var stort, och även om mötet framför allt hade som syfte att informera, så kom det även in en hel del kritiska synpunkter. Framför allt mot planerna på byggnation, som möjliggörs i stor utsträckning i planen.

Sven-Olof Johansson, mer känd som ”Soja”, äger seniorboendet i hamnen, och i planen är det inritat ett hus på planen framför boendet.

– Det kommer göra att vi som bor där inte ser vattnet. Det är också en marknadsplats i dag, och bussar brukar parkera där, sa Soja och ifrågasatte att man ens överväger att bygga på platsen.

Mikael Jacobsson, som driver Hotell Norra Vättern, tycker i det stora hela att det är bra att man vill utveckla hamnområdet. Men han tror att kommunen gått ut för hårt med nybyggnation, vilket retar de som redan bor i området.

– De har tryckt ner hus överallt de kan, det finns ingen tanke bakom. Att komplettera det som redan finns, det hade varit ett bra ledord, säger han till NA.

Familjen Skönvall äger fastigheten bakom Sundsgården. De gör klart för NA att de kommer att komma in med en kritisk skrivelse mot att man i planen möjliggör för sju meter höga hus mellan Sundsgatan och sundet.

– Det blir väl fint för de som kommer att bo där, men för oss som bor bakom blir det sämre. Vi får ju ingen sjöutsikt, utan kommer bara se en stor vägg, säger Jan Skönvall.

Marianne Skönvall ifrågasätter att det kommer att försvinna en hel del parkeringar i och med planen.

– Vi har inte plats att parkera på gården. Då säger de att jag får parkera vid kyrkan och gå därifrån. Jag tänker också på turisterna. De vill ju inte parkera där och gå in till stan, folk är bekväma, säger hon.

Mer läsning

Annons