Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturhuset tar plats i centrum

Det nya Kunskaps- och kulturcentrumet i Askersund är tänkt att bli till en metropol för alla invånare i kommunen. Kommunens kulturchef är inte orolig för att satsningen utarmar kulturaktiviterna utanför tätorten

Annons
En av skisserna som finns av det planerade kulturcentrumet.

Variationen och möjligheter till kulturaktiviteter och andra fritidsupplevelser är stor i kommunen. Men behöver ständigt utvecklas för att locka människor, inte minst från andra platser utanför kommungränsen.

Gunilla Rönnberg konstaterar att det är viktigt för nutidens människor att få vara aktiva, att få delta i kulturutbud, motions- eller andra idrottsformer liksom rekreationsmöjligheter i en stilla natur.

– Askersund erbjuder en fantastisk naturvariation. Tystnaden sägs vara det mest säljande begreppet för att locka utländska turister, menar hon.

– Men man behöver förstås ständigt utvecklas för att få människor att komma hit, både för att bosätta sig här och för att besöka oss.

Kommunen har en lång rad av kulturutövare och turistaktörer inom både teater, dans, musik, bild och formkonst. Till detta ska läggas alla arrangemang av mer traditionellt slag som exempelvis marknader i olika former.

– Det gör det lätt att hitta ledare och olika mötesplatser, säger hon.

En stor mötesplats med brett utbud är därför tanken bakom uppförandet av det nya kunskaps- och kulturcentrum i kanten av sjön Alsen.

– Där ska vi möta nutidens efterfrågan och erbjuda attraktiva utbud av aktiviteter för barn och vuxna inom kulturområdet.

Men att etablera en så stor mötesplats i centralorten är ju inte helt bekymmersfritt, och frågorna är många:

Ställs det då för mycket fokus och tillit på att kommuninvånarna är beredda att åka till stan för att aktiveras? Finns det inte en risk att kulturcentrum utarmar kulturaktiviteterna på landsbygden?– Nej, det gör det inte. Jag tror kulturcentrum blir en inspirationskälla som väcker idéer på andra orter, säger Rönnberg.

Aktiva föreningar på de mindre orterna arrangerar program som lockar många besökare. De framför emellanåt synpunkter om att de känner dålig stöttning från kommunen. Vad vill du göra åt det?– Föreningarna är styrkan ute i alla orter. Det är de som bär aktiviteterna där. Det gäller för kultur och fritidsnämnden att hela tiden vara med och stötta med ekonomiska bidrag. Det är ett fantastiskt arbete som utförs av föreningarna, understryker Gunilla Rönnberg.

Kan man också tänka sig en omvänd ordning, att bra kulturarrangemang i Askersunds kulturcentrum lyfts ut och visas upp på småorterna?– Finns det publikintresse så kan man givetvis åka ut med framträdanden.

Mer läsning

Annons