Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturpristagare utsedd

Förre NA-redaktören och bloggaren Ove Danielsson tilldelas kommunens kulturpris 2012. Årets kulturstipendiat heter Mattias Karlsson som fått en plats på musikalutbildning i London.

Annons

Alla känner Ove Danielsson, och Ove i sin tur känner nästan alla. Den forne NA-redaktören som slitit byxbaken på Askersundsstolen har efter pensioneringen lagt upp en egen blogg. På den har han uppmärksammat både händelser, personer och gamla miljöer. Därvid har han spridit kunskap och ökat allmänhetens intresse för hembygden och stadens historia.

Att han därför nominerats och utsetts till årets kulturpristagare är väl inte någon större överraskning. Ove har känslan och intresset för lokalhistoria, som nu således förtjänstfullt belönas. Hans bloggar har stor läsekrets och antalet besökare på sidan överstiger i dagsläget 16 000.

23-åringen Mattias Karlsson är född och uppvuxen i Askersund. Tidigt började han intressera sig för musik, men även friidrott lockade. Men glädjen till idrotten försvann och istället började han satsa helt på musikgenren. På Kulturamas musikalutbildning i Stockholm studerar han bland annat balett, jazzdans, teater, röstteknik, musikteori samt ensemblesång.

Men hans hunger inom området är inte mättad och därför sökte han till American musical theatre academy i London, och fick en plats. En dröm gick i uppfyllelse, men den kostar även en del pengar. Därför sökte Mattias ett kulturstipendium, och på den har han i dagarna fått bifall från kommunen. Hans insatser i kulturens tecken belönas nu med 5 000 kronor, och en delfinansiering inför utbildningen är i hamn. Priserna delas ut i samband med nationaldagsfirandet i hembygdsparken.

Mer läsning

Annons