Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kulturskatt försvann i åskbranden

Blixtnedslaget följdes av en kraftig smäll. Drygt fem timmar senare stod framlidne Åke i Bergs stuga i Närkesberg i lågor och kunde inte räddas. Åskguden Tors våldsamma framfart natten till onsdag innebar också att lokalhistoriska bilder förvandlades till aska.

Annons
Svart natt. Endast förkolnade rester av stugan återstod efter åskgudens härjning i Berg. Brandvärnet från Mariedamm bevakade brandplatsen under onsdagen.

Det pyr i resterna från ett av Närkesbergs äldsta hus, som dagen före var den stuga där Åke Karlsson bott. Träden och stallet är svedda av värmen från den kraftiga branden.

Under den tidiga tisdagskvällen rumlade och mullrade Tor runt lite i grannskapet.

– Vid 20-tiden kom den enda riktiga smällen, berättar Ragnhild Dohn som bor en kilometer bort från Åkes stuga.

Lyste rött på rullgardinen

Åskan slog ner i något elektriskt och många upplevde verkningarna. Strömmen gick, säkringar brann, telefonsvarare och andra elartiklar for runt över golven.

Det var följderna så långt på tisdagskvällen. Fem och en halv timme senare vaknade närmsta grannen till Åkes stuga av att det lyste rött på rullgardinen. När han gick upp för att titta efter så brann det redan med full kraft i grannhuset.

– Det hade väl legat och pyrt efter blixtnedslaget. Den ”röde hanen” tar för sig snabbt, suckar Ragnhild och blickar ut över den pyrande askhögen.

Övertänt

När räddningstjänsten, bland annat med manskapet från brandvärnet i Mariedamm, kom fram var huset helt övertänt. De fick inrikta sig på att vattenbegjuta närliggande byggnader som hotades av elden.

Ortsborna hjälpte till

Larmet gick i byn och ortsborna skyndade till för att se om de kunde hjälpa till med något.

– Bullarna jag hade hemma gick åt i natt. Jag tyckte att brandgubbarna behövde ha något i sig, säger Kerstin Lindkvist.

Dokumenterat allt

Åke Karlsson gick ur tiden i mars, men i hans nu nedbrunna hem fanns fortfarande ägodelarna kvar. Han var en känd och omtyckt lokal profil som under alla år samlat och dokumenterat allt som tänkas kan från Lerbäcks socken. En diger lokalhistoriskt samling i både text och bild.

– Det är säkerligen flera tusen diabilder som försvann i branden. I höst och vinter skulle vi i föreningen Östra Lerbäcks historia gå igenom dem. Dels för att dokumentera och dessutom se vad vi kunde bevara för framtiden. De är nu en kulturskatt som försvunnit, förklarar John Lindkvist.

Turligt nog så hade Åke större delen av pappersbilderna och andra skrivna dokument förvarade i stallbyggnaden som klarade sig från branden. En hel del material, texter och bilder som Åke sparat, finns också kopierade på datafiler i samband med att man sammanställde de båda Närkesbergsböckerna.

Mer läsning

Annons