Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kupa med fönster ska skapa intresse

Södra Närkes biodlar-förening har beviljats stöd på 30 000 kronor. Nu ska en så kallad demokupa byggas vid hembygdsgården för att lyfta folks intresse kring just bin.

Annons

Fyra utvecklingsprojekt i Örebro län har beviljats stöd för att utveckla sin hembygd och stärka landsbygdens ekonomi. Ett av dessa projekt är Bin till nytta och nöje.

– Vi behöver fler biodlare i landet. I och med det här projektet hoppas vi kunna få upp intresset bland folk i trakten, säger Eva Sääv, projektansvarig för Bin till nytta och nöje.

Hon vill poängtera vikten av att hålla ett högt bestånd av bin.

– Många växter måste varje år få besök av bin för att överleva, säger hon.

Demokupa

Samtidigt är det större efterfrågan än tillgång av honung i Sverige.

– I dag importerar vi mycket honung. Så behöver det inte vara om fler får upp intresset för det här, säger hon.

En demokupa ska nu byggas på hembygdsgården, och några skyddskläder behövs inte för de som vill titta närmare på hur bin arbetar i sitt lilla samhälle. Kupan ska, genom skyddade glasväggar, visa de besökande hur bina arbetar tillsammans och rör sig. Kring bygget ska även informationsmaterial om bin finnas tillgänglig.

Inglasad

– Barn är särskilt intresserade av att se sånt här, men det är även nyttigt för de äldre att få kunskap inom området, säger hon.

– Man kan vara säker på att inte bli stucken. Kupan är inglasad för att man ska kunna gå riktigt nära för att se hur bina jobbar i kupan, säger hon.

Antalet bin har minskat i Sverige under åren.

– Ett kvalster har tagit död på många bisamhällen. Sen har vi även fått färre biodlare i landet. Det är det sistnämnda vi i huvudsak vill se en ändring på genom det här projektet.

Demokupan är planerad att stå klar för beskådning i början av juli månad.

Mer läsning

Annons