Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkoherde blir komminister

Hans-Eric Hägg har lämnat jobbet som kyrkoherde i Lerbäck-Snavlunda kyrkliga samfällighet och går tillbaka till sin förra tjänst som komminister.

Annons

För cirka ett år sedan påbörjade Hans-Eric Hägg sin provtjänstgöring som kyrkoherde. Från och med 1 maj i år har han innehaft den tjänsten, men har nu på egen begäran gått tillbaka till tjänsten som komminister.

– Jag har prövat på ett tag och funnit att jag passar bättre i rollen som komminister än som kyrkoherde. Nu får jag återigen större möjlighet att vara ute bland församlingsborna i olika förrättningar, uppger han.

Enligt Hägg har tjänstebytet skett i största samförstånd med kyrkonämnden, biskopen och kontraktsprosten. Från och med i går, den första november, tjänstgör han som komminister i hela pastoratet.

– Att vara kyrkoherde i dag är ett totalansvar för pastoratets hela verksamhet med ekonomi, personal och arbetsmiljö, förklarar han.

Det var i samband med att församlingen skulle rekrytera en ny komminister som Hans-Eric Hägg fattade sitt beslut. Nu får kyrkonämnden istället starta en rekrytering av ny kyrkoherde.

– Vi går ut med en annons nu i dagarna och hoppas ha svaren inne före jul, säger kyrkonämndens ordförande Gustaf Svensson.

Omrekryteringen sker helt efter de önskemål Hans-Eric har att kunna gå tillbaka till sitt kall, att vara ute i församlingen som präst, påpekar Svensson.

– Hellre en nöjd komminister än en missnöjd kyrkoherde. Ibland blir det svängningar, konstaterar Gustaf Svensson.

Innan en ny kyrkoherde kan utses är förre kyrkoherden i församlingen, Anders Nilsson tillförordnad för uppdraget, och är då samtidigt administrativt ansvarig. Curt Palmcrantz fortsätter sitt vikariat som den andre komministern.

Mer läsning

Annons