Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkomusik med nyckelharpa

Uppland är nyckel­harpans hemlandskap i Sverige. Men i helgen i Tallbackskyrkan i Åsbro kunde man lika gärna tro att det är Närke.

Annons
Nybörjargruppen består av Maria Östlund, Åsa Pitkänen och Loes Jurriaans. På bilden understödda av Lars-Erik Lauenstein till vänster.

På tisdagskvällarna tränar de i Tallbackskyrkan på sina stråkinstrument. I helgen visade de upp vad de lärt sig under tålmodigt tränande. Sanningen att säga så har den ena gruppen, Knavrarna, redan etablerat sig sedan några år tillbaka. Men nu finns även en grupp nybörjare och uttrycken ”storknavrarna” och ”småknavrarna” har myntats.

Tågade in tillsammansTillsammans tågade de in i kyrksalen och spelade den kända och taktvänliga, Gånglåt från Äppelbo. Hela konserten leddes av Lars-Eric Lauenstein och bakom nyckelharpspelarna kompade Göran Fredriksson, Sam Pettersson och Kees de Rijk.

UrpremiärDet bjöds under kvällen även ett uruppförande. Gruppens egen Maria Östlund har skrivit en text till låten, Visa från Ådalen. Åsa Pitkänen svarade för ett härligt sångframförande av Marias text.

Givetvis framhölls även Närke på fler sätt under konserten. Detta genom musikanten och luffaren Karl ”Glysen” Karlssons låt ”Livets fästemö”. Den här kvällen slog sig Närke fram och tog upp kampen med Uppland om nyckelharpans hemlandskap i den nya tiden.

Mer läsning

Annons