Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lång debatt innan budget kunde antas

Det blev en lång väg till natt när budgeten skulle klubbas i fullmäktige. Med knappa timmen kvar av dygnet så stod det klart att majoritetens förslag är vägvisande för kommunens ekonomi under det kommande året.

Annons

Askersunds kommun står inför ett riktigt tufft år. Kommunstyrelseordförande Per Eriksson (S) radade i fullmäktigemötets inledning upp en lång rad av företeelser som ligger kommunen i fatet gällande ekonomin och budgetarbetet:

– Den globala ekonomin rör även oss, vi får lägre stöd från staten, allt fler uppdrag läggs över på kommunerna utan att vi får några pengar, försörjningsstöd och LSS är svåra att budgetera och därtill har vi en negativ befolkningsutveckling med färre födda och fler döda, konstaterade han.

Per Eriksson försökte att ”trigga” i gång en debatt genom att ifrågasätta oppositionens och Folkpartiets uträkningar på besparingar.

– Försök att jobba med och inte emot kommunen, var hans uppmaning.

Tändvätska utan effekt

Men den tändvätskan funkade inte att sätta fyr på debattbrasan den här kvällen. Den borgerliga gruppen hade lämnat ett eget budgetförslag, som i stort följde majoritetens förslag, men där man lagt in besparingsyrkanden i form av personalminskningar med fyra tjänster.

– Vi måste anpassa kostymen och även skära bland cheferna. Slå ihop verksamheter och var mer effektiva, menade Calill Ohlson (M).

Katarina Raneborn (V) påpekade att majoritetspartierna jobbat hårt för att hitta sätt att få en budget i balans. Därför ligger de flesta sparförslagen inom administration och på chefsnivå.

– Vi vill värna våra barn och äldre samt driva utvecklingen framåt gällande miljöfrågor, påpekade hon.

Irma Sandgren (M) föreslog för den borgerliga gruppen att kultur- och fritidsnämnden förs samman med näringsliv och turism som ett utskott under kommunstyrelsen.

”Totalt livsfarligt”

– Orsaken är att den nämnden är en förhållandevis dyr verksamhet för de få uppgifter som finns kvar i den förvaltningen och nämnden, menade Sandgren som direkt fick svar av Per Eriksson:

– Totalt livsfarligt att såga av grenen med kultur och fritid.

Privatisering av olika verksamheter var också uppe på tapeten. Men de förslag som fanns vann inget gehör hos majoriteten. Att lägga ut uppgifterna på vinstgivande aktiebolag skulle inte bli någon vinst, menade flera.

– Jag tror inte på privat regim. De ska enligt aktiebolagslagen gå med vinst, och det blir på bekostnad av brukarna, menade Ingrid Fries-Hansson (MP).

Fyra timmars debatt

Efter fyra timmars debatt, med avbrott för fika och flaggutdelning, kunde fullmäktige gå till beslut. Efter votering stod det klart att majoritetens förslag vunnit.

Var Sverigedemokraterna står i budgetfrågorna fick inte ledamöterna veta. Alexander Alexanderssons stol stod tom under kommunfullmäktiges sammanträde.

Mer läsning

Annons